Βαθιά ύφεση φέτος λόγω του τουρισμού αναμένουν δύο οίκοι

317

Παρά τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στα οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και την τεράστια τόνωση που έχουν προσφέρει ή που αναμένεται να προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να εκτιμούν πως η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι απότομη και βαθιά. Οπως υπογραμμίζει η Scope Ratings σε έκθεσή της για τις προοπτικές του γ΄ τριμήνου στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα οικονομικό σοκ λόγω της πανδημίας COVID-19, εξαιτίας της υψηλής εξάρτησής της από τον τουρισμό, ο οποίος και θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, καθώς και λόγω του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων στην οικονομία.

Παράλληλα, όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Scope αναφέρει πως η αδύναμη κερδοφορία και το ακόμη υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζουν την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Ο οίκος τονίζει ότι, εκτός από τις δράσεις πολιτικής από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως την ΕΚΤ, τα προληπτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της κρίσης της δημόσιας υγείας και τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί για τη στήριξη της οικονομίας αναμένεται να μειώσουν την πτώση της ανάπτυξης το 2020. Ωστόσο, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει μια έντονη ύφεση, με το πραγματικό ΑΕΠ να προβλέπεται να μειωθεί κατά 7,8% φέτος, από 7% που είχε εκτιμήσει ο οίκος τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το βασικό σενάριο της Scope προβλέπει μια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 στις προηγμένες οικονομίες, η οποία ωστόσο θα είναι διαχειρίσιμη στις περισσότερες από αυτές.

Βαθιά ύφεση το 2020 και εκτόξευση του χρέους, αλλά και ισχυρή ανάκαμψη το 2021, προβλέπει η Fitch Solutions για την Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα αργήσει και δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του έτους.

Σε διαδικτυακή παρουσίαση των στελεχών της Fitch Solutions –η οποία, αν και ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings (του οποίου η «ετυμηγορία» για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου), είναι ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων– παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020 αλλά και στη μετά COVID-19 εποχή. O Ντάνιελ Φρεέτα, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Solutions, τόνισε πως λόγω του βάρους του ελληνικού ΑΕΠ στον τουρισμό η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 10,4% και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη μετά το -13,7% της Ιταλίας, ενώ το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη κατά 5,9%.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ