«Βροχή» αιτήσεων για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών ποδηλάτων

297

Οκτώ στις δέκα αιτήσεις για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» αφορούν ηλεκτρικά ποδήλατα. (Φωτ. SHUTTERSTOCK))

Ενθαρρυντικά για την πορεία του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι τα στοιχεία καταγραφής της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων, δικύκλων και ποδηλάτων στις πρώτες ώρες λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, από προχθές το απόγευμα που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και έως τις 11 το πρωί χθες, σε διάστημα δηλαδή 18 ωρών, κατατέθηκαν 938 αιτήσεις και απορροφήθηκε περί το 1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 45 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020. Πρωταγωνιστής στη ζήτηση αναδεικνύεται το ηλεκτρικό ποδήλατο καταλαμβάνοντας ποσοστό που αγγίζει το 80%, ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ καλή επίδοση παρουσίασαν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς μέσα σε 18 ώρες επιδοτήθηκαν 80, αριθμός που αντιστοιχεί στις ετήσιες πωλήσεις των τελευταίων ετών.

Αναλυτικότερα, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για 742 ηλεκτρικά ποδήλατα (79,10%), 116 δίκυκλα/τρίκυκλα, 77 επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα (8,21%), 2 επαγγελματικά οχήματα βαν (0,21%) και 1 επαγγελματικό όχημα βαν υβριδικό.

Το ενδιαφέρον γεωγραφικά επικεντρώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την Αττική να προπορεύεται συγκεντρώνοντας το 39% των αιτήσεων.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με το 12,5% των αιτήσεων, το Ηράκλειο με το 9% και η Πάτρα με το 4%. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι από τις 25 Αυγούστου έχουν γίνει 901 τηλεφωνικές κλήσεις στο ενημερωτικό κέντρο (Help Desk) που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ερωτήσεις ενδιαφερομένων και έχουν αποσταλεί 162 ηλεκτρονικές αλληλογραφίες (e-mails).

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία του προγράμματος, η οποία θα αποτελέσει και βαρόμετρο για την επίτευξη του εθνικού στόχου της αντικατάστασης του ενός τρίτου του στόλου οχημάτων της χώρας με ηλεκτρικά έως το 2030.

Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία ενδιαφέροντος των πολιτών για την ηλεκτροκίνηση. «Είναι εξαιρετικά θετικό ότι θα δούμε και στους ελληνικούς δρόμους πολλά ηλεκτροκίνητα ποδήλατα από νέους ανθρώπους, αλλά και σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα», τόνισε ο υπουργός και απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε με νόημα: «Με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται φαίνεται τελικά ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι για λίγους, αλλά καθημερινά για ολοένα περισσότερους. Και αυτό το πρόγραμμα είναι μόνον η αρχή».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης των αιτήσεων είναι η χρονική προτεραιότητα. Από τη στιγμή της υποβολής αίτησης κι εφόσον αυτή εγκριθεί, ο ενδιαφερόμενος έχει περιθώριο έξι μηνών για να προχωρήσει σε αγορά. Μέσω του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ, το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να βγάλει στους δρόμους περί τις 15.000 ηλεκτρικά οχήματα και 12.500 ηλεκτρικά ποδήλατα και δίκυκλα μέσα στο επόμενο 17μηνο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ