Κομισιόν: Ενόχληση για τη «χρυσή βίζα» – «Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση»

12

Με αυστηρή γλώσσα σχολίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εξελίξεις στην Κύπρο που πυροδοτήθηκαν μετά από αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα σχετικά με την «χρυσή βίζα».

Νωρίτερα, η Κύπρος -υπό το βάρος των αποκαλύψεων- ανακοίνωσε ότι καταργεί το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μέσω επενδύσεων, που χορηγούσε διαβατήρια για χρήση στην ΕΕ σε πολίτες τρίτων χωρών. H κριτική για το πρόγραμμα κορυφώθηκε μετά τη λήψη κρυφού βίντεο από το Αλ Τζαζίρα με κρατικό αξιωματούχο, έναν βουλευτή και έναν δικηγόρο που φέρονται να προσπαθούν να βοηθήσουν ένα φανταστικό Κινέζο επενδυτή- με ποινικό μητρώο – να πάρει διαβατήριο. Το ποινικό μητρώο αποτελεί λόγο απόρριψης. 

Η Κομισιόν –σε ανακοίνωση της- σημειώνει ότι η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε πως «οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «η Κομισιόν έχει εκφράσει συχνά τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τα επενδυτικά σχήματα ιθαγένειας, και απευθείας με τις κυπριακές αρχές. Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού συστήματος ενόψει πιθανών παραβιάσεων της διαδικασίας».

«Γνωρίζουμε τις τελευταίες δηλώσεις της κυβέρνησης και αναμένουμε από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά αυτήν την υπόθεση», καταλήγει.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here