Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται σε καλύτερο κλίμα οι διαπραγματεύσεις, παραμένουν ανοιχτά ζητήματα

36

Σε καλύτερο κλίμα αλλά με ανοιχτά ακόμη ζητήματα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Λίγο πριν τις 10, ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένο το δείπνο των ηγετών.

Προηγήθηκαν διμερείς και πολυμερείς επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι ολοφάνερες διαφορές αλλά και να γίνουν βήματα προόδου στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νωρίτερα νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, που μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

Στόχος του ήταν να μαλακώσει με τον τρόπο αυτό τους «σκληρούς», τις λεγόμενες «φειδωλές» ή «οικονόμες» χώρες, που αντιστέκονταν και  μπλόκαραν τις συνομιλίες.

«Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο Facebook, δίνοντας το στίγμα των διαβουλεύσεων.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here