Ξεκίνησε επαφές με επενδυτές η Alpha για τιτλοποίηση δανείων

344

Σειρά επαφών με επενδυτές για την επανεκκίνηση της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, που είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας, ξεκίνησε ήδη η διοίκηση της Alpha Bank, ανοίγοντας την αυλαία για το επενδυτικό κοινό. Το πρώτο ραντεβού έγινε την Παρασκευή με τη Wood, ενώ τη σκυτάλη των επαφών, μέσω τηλεδιάσκεψης, παίρνει την προσεχή Τρίτη η BAML για να ακολουθήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου η Goldman Sachs. Η διοίκηση της Alpha Bank, που καθ’ όλη την περίοδο του lockdown της οικονομίας είχε επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, έχει ολοκληρώσει σε σημαντικό βαθμό την προεργασία, με τη δημιουργία των SPVs στα οποία θα μεταφερθούν τα δάνεια υπό τιτλοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας έχει αποστείλει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την πρόσκληση και οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός του δεύτερου τριμήνου. Αν και είναι ακόμη πρόωρο για ασφαλή συμπεράσματα, το ενδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ατονήσει και η λίστα των ενδιαφερόμενων επενδυτών έχει διευρυνθεί. Η ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και το εύρος της τιμολόγησης βάσει της οποίας αξιολογούνται τα ελληνικά assets, θα αποτυπωθεί κατά το στάδιο υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η διοίκηση της τράπεζας έχει αναθέσει στον διεθνή οίκο αξιολόγησης DBRS την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων που είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συναλλαγής.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, το αίτημα ένταξης της τιτλοποίησης στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» θα υποβληθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με στόχο η συναλλαγή να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η αξία των υπό τιτλοποίηση δανείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο Galaxy είχε προσδιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ. Οπως σημείωσε η διοίκηση της Alpha Bank κατά την ενημέρωση των επενδυτών, έμφαση σε πρώτη φάση θα δοθεί στην τιτλοποίηση δύο χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται ένα χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων αξίας 1,9 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ, ενώ μέρος της τιτλοποίησης αποτελεί και ένα τρίτο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων αξίας 3 δισ. ευρώ, αναπροσαρμόζοντας τη συνολική αξία των υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων στα 10,6 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας δρομολογεί παράλληλα τη μεταβίβαση δύο μικρότερων χαρτοφυλακίων. Το πρώτο αφορά καταναλωτικά δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ και το δεύτερο δάνεια leasing αξίας 200-300 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων λίγο κάτω από τα 12 δισ. ευρώ.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσει επίσης η διαδικασία απόσχισης (hive down) της τράπεζας, με στόχο να ολοκληρωθεί επίσης στα τέλη του 2020. Η κίνηση εξυπηρετεί την αποφυγή ενεργοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, λόγω της ζημίας από την τιτλοποίηση.

Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται άλλωστε να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του 60% της εταιρείας διαχείρισης Cepal από την Centerbridge, προκειμένου η πώληση της εταιρείας να αποτελέσει μέρος της συναλλαγής.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ