Ξεκίνησε η αυτόματη καταχώριση πράξεων στο ΓΕΜΗ

432

Η δημοσίευση των πράξεων θα πραγματοποιείται από τον ίδιο τον υπόχρεο, κάνοντας χρήση των κωδικών του πρόσβασης στο σύστημα.

Επτά είδη πράξεων δημοσιότητας θα μπορούν πλέον οι επιχειρήσεις να καταχωρίζουν αυτομάτως στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα. Η μεταρρύθμιση αυτή προβλεπόταν στο άρθρο 102 του νόμου 4635/2019, τον περίφημο αναπτυξιακό νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και ξεκινά να τίθεται τώρα σε εφαρμογή. Τούτο γίνεται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΕΜΗ και Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ) της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Οι αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις αφορούν πράξεις και στοιχεία εταιρειών που απαιτούν δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας. Η καταχώριση και δημοσίευση των εν λόγω πράξεων θα πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ από τον ίδιο τον υπόχρεο, κάνοντας χρήση των κωδικών του πρόσβασης στο σύστημα.

Οι πρώτες πράξεις που μπορούν να καταχωρίζονται αυτομάτως είναι:

1. Καταχώριση ιστοσελίδας (για ανώνυμη εταιρεία – Α.Ε., εταιρεία περιορισμένης ευθύνης – ΕΠΕ, ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία – ΙΚΕ, ομόρρυθμη εταιρεία – Ο.Ε., ετερόρρυθμη εταιρεία – Ε.Ε., αστικό συνεταιρισμό, ευρωπαϊκή εταιρεία, ευρωπαϊκή συνεταιριστική εταιρεία, κοινοπραξία).

2. Καταχώριση ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου (για Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., αστικό συνεταιρισμό, ευρωπαϊκή εταιρεία, ευρωπαϊκή συνεταιριστική εταιρεία, κοινοπραξία).

3. Σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης του άρθρου 10 του ν. 4601/19 (στην οποία συμμετέχει Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., αστικός συνεταιρισμός, ευρωπαϊκή εταιρεία, ευρωπαϊκή συνεταιριστική εταιρεία, κοινοπραξία).

4. Πιστοποίηση αρχικού μετοχικού κεφαλαίου για Α.Ε.

5. Πιστοποίηση αρχικού κεφαλαίου για ΙΚΕ.

6. Πρόσκληση σε γενική συνέλευση Α.Ε.

7. Πρόσκληση για την αναγγελία δικαιώματος προτίμησης σε Α.Ε.

Οι παραπάνω αιτήσεις είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ www.businessportal.gr, ο οποίος θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες αιτήσεις, έως ότου καταστεί εφικτή η αυτοματοποιημένη καταχώριση όλων των πράξεων και στοιχείων που δεν απαιτούν έλεγχο νομιμότητας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ