Ξεκίνησε η β΄ φάση πληρωμών του επιδόματος των 800 ευρώ

324

Εως σήμερα ισχύει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myBusinessSupport, για τη χορήγηση της αποζημίωσης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται.

Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ πιστώθηκε χθες, σε 105.853 εργαζομένους, οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται σε αναστολή, καθώς ξεκίνησε η δεύτερη φάση πληρωμών, όσων υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα από τις 11 Απριλίου έως τις 20 Απριλίου. Σήμερα, πληρώνονται άλλωστε και οι μισθωτοί που είχαν προβλήματα και αναγκάστηκαν να προβούν σε διορθώσεις κατά το διάστημα 11-13 Απριλίου. Η δαπάνη για τη δεύτερη πληρωμή φτάνει στα 84,68 εκατ. ευρώ, τα οποία και εκταμιεύθηκαν με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το τρίτο και τελευταίο κύμα αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή από τους εργοδότες τους τελευταία στιγμή, ή οι ίδιοι καθυστέρησαν να υποβάλουν αίτηση. Προσοχή. Τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου (σήμερα τα ΑΦΜ που λήγουν σε 8, αύριο σε 9 και την Πέμπτη σε 0) όταν και ολοκληρώνεται ο τρίτος και τελευταίος κύκλος των αιτήσεων.

Συνολικά 577.002 επιχειρήσεις δήλωσαν στο σύστημα «Εργάνη» 870.510 εργαζομένους τους σε αναστολή. Στο πρώτο κύμα πληρωμών που ολοκληρώθηκε τη Μ. Πέμπτη, καταβλήθηκαν τα 800 ευρώ σε 686.100 μισθωτούς. Συνεπώς, μετά και τη σημερινή καταβολή σε 105.853, θα απομένουν να πληρωθούν 78.557 μισθωτοί που βρίσκονται σε αναστολή από εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ. Υπενθυμίζεται πως η τρίτη και τελευταία πληρωμή θα πραγματοποιηθεί  5-8 Μαΐου για όσους κάνουν δήλωση έως 30 Απριλίου, ενώ το τριήμερο 1-3 Μαΐου το σύστημα θα είναι ανοιχτό στις τελευταίες διορθώσεις.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους εργαζομένους σε αναστολή, δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr πρέπει να κάνουν και όσοι άνεργοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1ης Μαρτίου έως 20 Μαρτίου από τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν ή έκλεισαν με κρατική εντολή. Βέβαια, στην αναμονή βρίσκονται οι ειδικές κατηγορίες των 160.000 εργαζομένων, οι οποίοι προστέθηκαν στην αποζημίωση των 800 ευρώ με πρόσφατη υπουργική απόφαση. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει νέα διαδικασία στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» όπου οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

Να σημειωθεί ότι από χθες, ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. 

Την ίδια στιγμή έως σήμερα ισχύει η  προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport για τη χορήγηση της αποζημίωσης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις από 547.092 άτομα και αναμένονται άλλες 50.000. Για τις περίπου 600.000, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα επιδιωχθεί οι πληρωμές να γίνουν την Πέμπτη, ή το αργότερο Δευτέρα-Τρίτη, εξαιτίας της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Παράλληλα, βέβαια, έχει επεκταθεί η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζομένους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι πρότινος.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη η αναγκαία υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, μέχρι  την Πέμπτη 30 Απριλίου θα έχουν καταβληθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα κι έως τις 8 Μαΐου θα καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η πληρωμή όλων των βοηθημάτων για την α΄ φάση της κρίσης, που καλύπτουν περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Οπως συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, τα μέτρα συμπληρώνονται με τα δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους, που θα μπορούν να λαμβάνουν από τις αρχές Μαΐου οι πληττόμενες επιχειρήσεις, με εγγύηση του Δημοσίου, την επέκταση της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου, ώστε οι πολίτες να εκμεταλλευθούν τις σημερινές χαμηλές τιμές, καθώς και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 63.900 νοικοκυριά που λαμβάνουν ήδη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος. Θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ