Υπόθεση Ελλάδας και Ισπανίας ο τουρισμός στη Μεσόγειο φέτος

664

Για την Ισπανία, οι προορισμοί που προωθούνται είναι οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά και όχι η ηπειρωτική χώρα, της οποίας το επιδημιολογικό προφίλ παραμένει υψηλού ρίσκου. Σε αντίθεση με αυτό της Ελλάδας.

Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η όποια φετινή καλοκαιρινή σεζόν στην Ευρώπη θα εξελιχθεί σε αντιπαράθεση Ελλάδας και Ισπανίας για εκείνους τους λίγους ταξιδιώτες που θα τολμήσουν να ταξιδέψουν. Μετά τα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία που ανακοίνωσαν την προηγούμενη βδομάδα ότι ξεκινούν να διαθέτουν πακέτα διακοπών για την Ελλάδα και την Ισπανία, και Βρετανοί tour operators ανακοίνωσαν πως από τις 11 Ιουλίου θα αρχίσουν να πωλούν ταξίδια για τις δύο χώρες. Διευκρινίζεται ότι για την Ισπανία οι προορισμοί που προωθούνται είναι οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά και όχι η ηπειρωτική χώρα, της οποίας το επιδημιολογικό προφίλ παραμένει υψηλού ρίσκου. Σε αντίθεση με αυτό της Ελλάδας.

Φυσικά τα βρετανικά ταξιδιωτικά γραφεία μιλούν για υπό προϋποθέσεις έναρξη των ταξιδιών στις 11 Ιουλίου, καθώς αφενός θα πρέπει οι χώρες προορισμού να δεχθούν χωρίς καραντίνα τους Βρετανούς επισκέπτες και αφετέρου η Βρετανία θα πρέπει να επιτρέψει τον επαναπατρισμό ταξιδιωτών χωρίς την επιβολή καραντίνας.

Ομως ο ανταγωνισμός Ελλάδας – Ισπανίας ενδέχεται να αποδειχθεί τελικά εικονικός, καθώς τα δεδομένα των τελευταίων εικοσιτετράωρων σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς είναι ανησυχητικά και περιλαμβάνουν ακόμα και τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά τουριστών, όπου οι σχετικοί δείκτες μεταδοτικότητας αυξάνονται εκ νέου.

Σε ένα από τα πιο υποσχόμενα σημάδια ότι οι καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και για τους Βρετανούς, ο μεγαλύτερος tour operator TUI ανακοίνωσε ότι θα εξυπηρετεί οκτώ προορισμούς αποστάσεων από τις 11 Ιουλίου και συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια Gatwick, Manchester και Birmingham προς Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Κανάρια νησιά και Βαλεαρίδες. Ο εμπορικός διευθυντής της TUI UL Richard Sofer εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα άρει τη 14ήμερη καραντίνα που επιβάλλεται επί του παρόντος σε όλες τις αφίξεις μέχρι αυτή την ημερομηνία. Μένει βέβαια να επαληθευθεί η εκτίμησή του αυτή.

Πάντως, αυξημένο είναι το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το οποίο άρχισε να εκδηλώνεται αμέσως μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες και στην οποία έχει περιληφθεί η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός. Η Ελλάδα ωστόσο θα έχει τελικά απέναντί της την Ισπανία, καθώς ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τη Γερμανία και προς τις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια νησιά. Την εικόνα αυτή περιγράφει τόσο η TUI όσο και οι επίσης μεγάλες γερμανικές εταιρείες πρακτόρευσης ταξιδιών DER Touristik και Alltours.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα του ελληνικού τουρισμού φέτος, μετά την εκδήλωση της πανδημίας και του επακόλουθου lockdown, αρχίζει να μοιάζει εφιαλτική: σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος, μείωση κατά 98,7% κατέγραψαν τον Απρίλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν μόλις στα 7 εκατ. ευρώ, έναντι 544 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μείωση κατά 664 εκατ. ευρώ (-51,4%) παρουσίασαν έτσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 626 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ