Ζέρβας: Πράξη ασέβειας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

360

«Απαράδεκτη και καταδικαστέα» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, την απόφαση των τουρκικής ηγεσίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κανόνας λόγο για «πράξη ασέβειας» και καλώντας την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν.

«Αυτό το μοναδικό μνημείο με την οικουμενική ακτινοβολία βεβηλώνεται με μία πρωτοφανή και προκλητική απόφαση, η οποία συνιστά προσβολή στην ιστορική μνήμη και στα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει ο κ. Ζέρβας και προσθέτει: «Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, της μεγάλης προσφυγομάνας που υποδέχθηκε στην αγκαλιά της τόσους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και τους πρόσφυγες της Θράκης, της Μικρασίας και του Πόντου, θεωρώ πέρα ως πέρα απαράδεκτη και καταδικαστέα αυτήν την πράξη ασέβειας απέναντι στο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στο διαχρονικό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι αδιανόητο η Αγία Σοφία να γίνεται εργαλείο στον βωμό πολιτικών πρακτικών και σκοπιμοτήτων, που γυρίζουν τη γείτονα Τουρκία αιώνες πίσω».

«Πεπεισμένος ότι η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετο όλον τον πολιτισμένο κόσμο, εντός κι εκτός Τουρκίας, πιστεύω ότι η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και να λάβουν μέτρα εδώ και τώρα», καταλήγει ο κ. Ζέρβας.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ