Πάσχα στη Λάρισα του βουνού, του κάμπου και της θάλασσας

716

Σύγχρονος αλλά και με πλούσια ιστορία ο νομός Λάρισας μπορεί να εκπλήξει τον επισκέπτη με τα πανέμορφα ορεινά και παραθαλάσσια τοπία, τα μνημεία, αλλά και το εξαιρετικό φαγητό που θα ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Η Λάρισα, η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας με τη μακραίωνη ιστορία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ποταμό Πηνειό, διαθέτει πολλά σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή. Παρότι είναι περισσότερο γνωστός για τον κάμπο του, ο νομός έχει μοναδική ποικιλομορφία τοπίου, καθώς από τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και τα Τέμπη μπορεί κανείς μέσα σε λίγη ώρα να βρεθεί στα περίπου 50 χιλιόμετρα ακτογραμμής, περνώντας στο ενδιάμεσο από όμορφους οικισμούς, φαράγγια, λίμνες και το Δέλτα του Πηνειού.

Η πόλη της Λάρισας

Ίσως το πιο ιστορικό σημείο της πόλης είναι ο λόφος του Αγίου Αχίλλειου (ο προστάτης της Λάρισας), ένα μέρος που κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική περίοδο. Κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου αποτελούσε την ακρόπολη της Λάρισας, ενώ σήμερα είναι γνωστό με την ονομασία «Φρούριο». Οι Βυζαντινοί έχτισαν στην ίδια θέση φρούριο, στα πρώτα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, διασώζεται στον λόφο η κλειστή-σκεπαστή, τουρκική αγορά (μπεζεστένι) του 15ου αι., χτισμένη με υλικά από τα προηγούμενα κτίσματα. Στη νότια πλευρά του λόφου μπορούμε να επισκεφτούμε το Α΄ Αρχαίο Θέατρο, του οποίου η χωρητικότητα υπολογίζεται σε 10.000 άτομα. Πολύ κοντά σε αυτό, το αναστυλωμένο μικρότερο αρχαίο θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Από το Αρχαίο Θέατρο μπορεί κανείς να συνεχίσει την περιήγησή του στην Οδό Βενιζέλου και να εξερευνήσει το ιστορικό κέντρο της πόλης. Μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα θα συναντήσει το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό (Buyuk Hamam), ένα επίμηκες κτίσμα με δύο τρούλους, το οποίο ακολουθεί τη βασική μορφή της κάτοψης του μνημειώδους τύπου των δημόσιων οθωμανικών λουτρών, με χώρους που διατάσσονται γραμμικά κατά μήκος του άξονα ανατολής-δύσης. Λίγο πιο κάτω, στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα, βρίσκεται το Μπαϊρακλί Τζαμί (τέμενος), ενώ παραδίπλα, στην οδό 31ης Αυγούστου απέναντι από την πλατεία Μπλάνα, ο επισκέπτης θα συναντήσει το Γενί Τζαμί, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας.

Στα σημαντικά αξιοθέατα συγκαταλέγεται η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, που κτίσθηκε τον 6ο αιώνα πάνω στον τάφο του αγίου και η οποία διατηρείται στο επίπεδο της θεμελίωσης και κοσμείται με ψηφιδωτά δάπεδα, τα παλαιοχριστιανικά λουτρά, το βυζαντινό νεκροταφείο και ο Μύλος του Παπά, ένα ανακαινισμένο βιομηχανικό συγκρότημα αλευροποιίας, που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του και έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Κατηφορίζοντας την οδό Βενιζέλου προς τη βόρεια πλευρά της πόλης, βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αχιλλείου, μπροστά από τον οποίο ρέει φιδωτά ο Πηνειός ποταμός. Μετά την κεντρική γέφυρα του Πηνειού, τη γέφυρα των Πηνειάδων Νυμφών, ο επισκέπτης θα βρει την πιο όμορφη γωνιά της πόλης, το πάρκο του Αλκαζάρ. Ένα πανέμορφο και καταπράσινο αστικό άλσος αναψυχής με πολλά δέντρα, λουλούδια, ανοιχτούς χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας και υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας 2.500 ατόμων. Απέναντι από το πάρκο, στο δρόμο προς Τύρναβο, ανακαλύφθηκε χάρη σε μια πλημμύρα του Πηνειού στα 1826 το μνημείο του Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα.

Πάνω από το ποτάμι υπάρχουν πεζογέφυρες που ενώνουν τις δύο όχθες του Πηνειού, ποδηλατόδρομοι, παγκάκια, καλαίσθητα φωτιστικά και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, ένα θαυμάσιο έργο του Λαρισαίου γλύπτη Φιλολάου Τλούπα.