Κριτική της Κλίμακας του Ιωάννη από την μάνα μου

1421
Η φωτογραφία είναι της Κατερίνας Λιάπτσιου

Γράφει η Στέλλα Καρατζόγλου

Από τα λίγα πράγματα που μπορούν να με σοκάρουν πια, είναι  οι  απρόσμενες αντιδράσεις της μάνας μου σε ό,τι γίνεται στα social media… Αιτία μιας ακόμη απρόσμενης αντίδρασης της, το έργο ”Κλίμακα του Ιωάννη” του Χρ. Παπανικολάου. Καθώς δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτόν τον χαμό που δημιούργησε η τοποθέτηση του έργου στον κυκλικό κόμβο της Βόλου στα social media, νέο μέλος τoυς γαρ, θέλησε να μοιραστεί την γνώμη της με την πρωτότοκη κόρη της που λίγο πολύ ασχολείται με αυτά τα καλλιτεχνικά, όπως λέει.

Δεν την καταλαβαίνει την ”Κλίμακα του Ιωάννη” η μάνα μου λοιπόν και μάλιστα ταυτίστηκε και με μια κυρία από τον Τύρναβο, που σχολίασε κάτω από ανάλογη ανάρτηση, ότι αυτή θα προτιμούσε να είχαν βάλει εκεί, ένα σιντριβάνι με πολύχρωμα φώτα σαν του Συντάγματος…

Πολύ με προβλημάτισε αυτός ο συνειρμός αλλά και όλα αυτά τα αρνητικά σχόλια που ακολούθησαν, λοιπόν. Και θα μου πείτε, που είναι το σοκαριστικό στην παραπάνω στιχομυθία; Εξηγούμαι ευθύς αμέσως. Το σοκαριστικό ήταν, που η μάνα μου και εγώ, συζητήσαμε για τέχνη, για κονστρουκτιβισμό και για το πώς οι δημόσιοι χώροι μπορούν, εν δυνάμει, να γίνουν χώροι συνάντησης τέχνης και απόψεων.

Αν ήμουν η δημιουργός του συγκεκριμένου έργου λοιπόν, θα ήμουν πολύ περήφανη που κάτι δικό μου έβαλε ακόμα και την κυρία Αλεξάνδρα σε σκέψεις. Δεν θυμάμαι καμία άλλη φορά στην ζωή μου,  να έχω δει τόσους Λαρισαίους να σχολιάζουν τόσο μαζικά και να μετέχουν ουσιαστικά, σε ένα δρώμενο πολιτισμού. Και αν αυτό δεν είναι πρόοδος, δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω αλλιώς.

Όχι, ούτε απολίτιστοι είναι οι Λαρισαίοι, ούτε δεινοί καναπεδάκηδες… Απέδειξαν, με κάθε τρόπο, ότι έχουν άποψη. Ποιος άλλωστε ορίζει τι είναι τέχνη και τι όχι; Τέχνη ήταν από μόνη της η αντίδραση, όπως και να ήταν γραμμένη.

Με ρώτησε στο τέλος, αν εμένα μου άρεσε… Εκείνο το βράδυ πέρασα με το αυτοκίνητο επίτηδες από εκεί για να το δω. Μου άρεσε που αποτέλεσε αφορμή για δημόσιο διάλογο περί τέχνης και μου αρέσει που δεν το καταλαβαίνω ακριβώς, γιατί κάθε φορά που ο δρόμος μου με βγάζει από εκεί έχω την ανάγκη να το αποκρυπτογραφήσω παραπάνω.

Βέβαια, η μάνα μου ήταν ξεκάθαρη… Αν της το έφερναν για δώρο δεν θα το πέταγε αλλά σίγουρα δεν θα ταίριαζε με το σκρίνιο… Από την άλλη, αρνητική ήταν και για το smartphone στην αρχή και τώρα μια χαρά σερφάρει στο ίντερνετ.

Άλλωστε, όλα θέμα συνήθειας είναι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here