Ομάδα ράγκμπι δημιουργεί η ΑΕΛ

457

Ταχύτητα, αντοχή, ενδυνάμωση, ανάπτυξη των αντανακλαστικών είναι από τα οφέλη που προσφέρει στο σώμα το Rugby, είναι και μερικοί από τους λόγους που έκαναν τις γυναίκες να αναρωτηθούν αν μπορούν και εκείνες να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό.

Λίγο η περιέργεια, λίγο το διαφορετικό και δεν άργησε να ξεκινήσει η προσπάθεια για να δημιουργηθεί η γυναικεία ομάδα της ΑΕΛ – Τμήμα Rugby.

Την περασμένη Παρασκευή ήταν η πρώτη συνάντηση και η προπόνηση έγινε μαζί με την ανδρική ομάδα. Οι μεικτές προπονήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη 6.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ. και κάθε Παρασκευή 6 μ.μ. – 8 μ.μ. Εξηγώντας για το άθλημα ο προπονητής Παναγιώτης Κατσουλάρης υποστηρίζει ότι «η φύση του αθλήματος απαιτεί όλες οι δεξιότητες όπως είναι η ταχύτητα, η αντοχή, η ενδυνάμωση, η ανάπτυξη των αντανακλαστικών θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό επιτυγχάνεται με την προπόνηση». Σεβασμός, πάθος, πειθαρχία, ακεραιότητα, αλληλεγγύη αυτές είναι οι βασικές αξίες του Rugby που αποσκοπούν στη δημιουργία και διατήρηση του μοναδικού χαρακτήρα και ήθους των παικτών του αθλήματος, εντός και εκτός γηπέδων. «Σε αυτά προσθέτουμε την ομαδικότητα, τη σεμνότητα, την ευγενή άμιλλα και τα ολυμπιακά ιδεώδη, αξίες που αναπτύσσονται και σε άλλα αθλήματα», προσθέτει.

Δύο φορές την εβδομάδα η ομάδα δίνει ραντεβού στο γήπεδο, λίγο πριν την προπόνηση ο προπονητής περιγράφει πώς ξεκίνησε η προετοιμασία της γυναικείας ομάδας «όταν έφτιαξα την αντρική άρχισαν να με ρωτούν αν μπορούν να παίξουν και γυναίκες. Έδειχναν ότι τους ενδιαφέρει και κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Μπορούν να συμμετάσχουν γυναίκες από 18 έως και 40 ετών χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία. Δέχεται όλους τους σωματότυπους και δεν χρειάζεται να γνωρίζουν το άθλημα, χρειάζεται μόνο να είναι υγιείς. Όλα τα άλλα μαθαίνονται».

Οι λόγοι που κάνουν κάποιον να επιλέξει το Rugby είναι όπως λένε οι αθλητές που ασχολούνται με αυτό ότι είναι ένας εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής μακριά από τα κλειστά γυμναστήρια, σε γήπεδο με χορτάρι, συνδυάζει την αερόβια με την αναερόβια άσκηση, την ομαδικότητα. «Είναι το σκάκι των αθλημάτων, και με αυτό εννοώ ότι πρόκειται για ένα άθλημα άκρως στρατηγικό, για ένα παιχνίδι τακτικής το οποίο διακρίνεται από τον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύει ένας παίκτης απέναντι στους αντιπάλους του, στους συναθλητές του, στον διαιτητή. Όταν τελειώνει ο αγώνας οι ομάδες είναι ένα. Στο Rugby δεν υπάρχουν ντίβες. Βασίζεται στην ομαδικότητα, αν λείψει ένα μέλος της ομάδας δεν μπορεί να γίνει παιχνίδι».

Η Κυριακή και η Ραφαέλα είναι δύο 20χρονες φοιτήτριες στη Λάρισα. Ήταν από τις πρώτες στη συνάντηση για τη δημιουργία της νέας ομάδας. Όπως υποστήριξαν το διαφορετικό, το ξένο για τα ελληνικά δεδομένα ήταν κάποιοι από τους λόγους που τις οδήγησαν στα γήπεδα και την ενασχόληση με αυτό το νέο άθλημα.

Αρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί γυναικεία ομάδα Rugby Union, αυτό απαιτεί 12 άτομα, εντός του γηπέδου είναι 7 γυναίκες εναντίον 7. Παίζουν σε γήπεδο ποδοσφαίρου, φέρουν εξοπλισμό ποδοσφαίρου και για προστασία λόγω της επαφής χρειάζονται ένα μασελάκι. Μετά τη δημιουργία της ομάδας επόμενος στόχος είναι να συμμετάσχουν σε τουρνουά. Ο κάθε αγώνας έχει διάρκεια 15 λεπτά, το κάθε ημίχρονο 7 λεπτά και 1 λεπτό προβλέπεται για ξεκούραση. Βασικός κανόνας είναι ότι οι πάσες δίνονται όλες προς τα πίσω. Στόχος είναι να ακουμπήσουν την μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου, στη γραμμή «try». Κάθε σκοράρισμα είναι 5 πόντοι, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μιας κλωτσιάς που είναι 2 πόντοι.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία / Ζωή Παρμάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here