Δραματική η καθημερινότητα στις περιοχές γύρω από τον Ξηριά- Τι λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γκίκας Μαγιορκίνης
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Κανείς δεν μας λέει τι πρέπει να προσέξουμε και εάν πρέπει να προστατευθούμε» είναι η κραυγή αγωνίας των κατοίκων περιοχών γύρω από τον χείμαρρο του Ξηριά, όπου τις τελευταίες μέρες έχει κατακλυστεί από χιλιάδες νεκρά ψάρια, τα οποία σταδιακά απομακρύνονται.
Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Βόλος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος και με την έντονη δυσοσμία. Τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που κατέληξαν στη θάλασσα, τις ακτές, αλλά και σε όλο, σχεδόν το μήκος του Ξηριά, είχαν ως αποτέλεσμα να αναδυθεί σε ολόκληρη την πόλη, αλλά και τα κοντινά περίχωρα μία μυρωδιά… ψαρίλας.
Από τις Αλυκές μέχρι και την Παιδόπολη, τις προηγούμενες ημέρες η κατάσταση ήταν φριχτή, ενώ αναφορές για έντονη δυσοσμία υπάρχουν και από την περιοχή της Νέας Δημητριάδας ακόμη και του Φυτόκου. Οσο η περισυλλογή, όμως, των νεκρών ψαριών από τα συνεργεία του δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, αλλά και των ιδιωτικών αλιέων είναι σε εξέλιξη η κατάσταση βελτιώνεται.
Ωστόσο, ο όγκος της δυσοσμίας, κατοικοεδρεύει κυρίως στις γειτονιές γύρω από τον Ξηριά. Εκεί, οι κάτοικοι βιώνουν έναν πραγματικό εφιάλτη.
Με μάσκες και αποσμητικά
«Δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Εχουμε κλειστεί στα σπίτια μας και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί» λέει απελπισμένα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παναγιώτης Τσακίρης, κάτοικος στον καταυλισμό Ρομά στη Νεάπολη.
Επί πολλές ημέρες, οι κάτοικοι κυκλοφορούν με μάσκες, μην μπορώντας να αντέξουν τη μυρωδιά. «Βάζουμε τις μάσκες, κυκλοφορούμε με ανεβασμένες τις μπλούζες. Δεν υπάρχει στιγμή μέσα στην ημέρα που να περιορίζεται αυτή η μυρωδιά» λέει ο κ. Τσακίρης και δείχνει τα νεκρά ψάρια που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το σπίτι του. «Πώς να φύγει η μυρωδιά, όταν δεν έχουν έρθει να τα μαζέψουν; Δυο ώρες υπόθεση είναι» σημειώνει χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ανησυχία του για την υγεία του ίδιου, των συγγενών του, αλλά και των υπόλοιπων οικογενειών που μένουν στον καταυλισμό.
Περίπου 80 οικογένειες που μένουν στον καταυλισμό της Νεάπολης, τις τελευταίες ημέρες αναγκάζονται να κυκλοφορούν με μάσκες, αλλά και πάλι η μυρωδιά δεν υποχωρεί.
«Μικρά παιδιά κάνουν εμετό στην άκρη του δρόμου από τη μυρωδιά. Κυκλοφορούμε με μάσκες, αλλά κανείς δεν έχει έρθει να δει αν χρειαζόμαστε κάτι, έστω, δηλαδή, μάσκες. » τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης. Η σύζυγος του κ. Τσακίρη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, για τα οποία στο παρελθόν έχει νοσηλευτεί. Τώρα τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του φοβούνται για το τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό τους η παρατεταμένη έκθεση στη δυσοσμία.
Οι κάτοικοι είναι με τα αποσμητικά στα χέρια, ενώ την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν και τα κουνούπια και τις μύγες λόγω των πτωμάτων που βρίσκονται στην κοίτη.
«Παίζουν με τις ζωές μας και εμείς φοβόμαστε για το τι άλλο θα μας βρει» είναι η κραυγή του για την αδιαφορία.
«Ζούμε σαν κουνάβια»
Παρόμοια κατάσταση περιγράφουν και οι κάτοικοι από τη Νεάπολη, συνοικία δίπλα στον Ξηριά. Η μυρωδιά από τα νεκρά ψάρια τους έχει αναγκάσει να κλειστούν στα σπίτια τους, χωρίς να μπορούν να ανοίξουν έστω τα παράθυρα.
«Το νερό έχει στεγνώσει, τα πτώματα των ψαριών σε πολλά σημεία παραμένουν, με αποτέλεσμα να τα καίει ο ήλιος και να αναδύεται ακόμη μεγαλύτερη μυρωδιά» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Δημητρίου κάτοικος της Νεάπολης.
Ο ίδιος με την οικογένειά του, όπως και τις γύρω οικογένειες, έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. «Δεν ανοίγουμε παράθυρα, δεν απλώνουμε ρούχα, δεν βγαίνουμε από τα σπίτια τις ώρες που φυσάει νοτιάς. Ολοι είμαστε με τα κλιματιστικά και όσοι δεν έχουν, ζουν σαν κουνάβια» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Σύμμαχος» η περισυλλογή
«Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι καλύτερα. Οσο προχωράει η περισυλλογή από τα συνεργεία τόσο, δείχνει, να απομακρύνεται η μυρωδιά» εξηγεί από πλευράς του ο Κωνσταντίνος Λύγκος, κάτοικος Διμηνίου.
Όπως αναφέρει, τις προηγούμενες ημέρες η δυσοσμία ήταν ανυπόφορη και πολλοί από τους κατοίκους αναγκάστηκαν να κυκλοφορούν με μάσκες. «Τις πρώτες ημέρες δεν μπορούσες να σταθείς, αλλά είναι και ανάλογα με τον αέρα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι χθες συνεργεία του δήμου κατά μήκος του Ξηριά έριχναν χλώριο, ενώ η περιφέρεια περισυνέλλεγε τα νεκρά ψάρια.
Εμπαινε από κλειστά παράθυρα
Απελπιστική παραμένει η κατάσταση και στις Αλυκές. Κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, καθώς η μυρωδιά δεν τους αφήνει να βγουν ούτε στις αυλές.
«Δειλά – δειλά ξεκινάμε να καθόμαστε στις βεράντες, όταν δεν φυσάει ο αέρας προς τα εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ποθητός, κάτοικος των Αλυκών.
«Ακόμη και με κλειστά παράθυρα έμπαινε η μυρωδιά μέσα. Είναι απίστευτο αυτό που ζούμε» περιγράφει ο ίδιος και συνεχίζει «είναι τεράστια καταστροφή και φοβόμαστε για την υγεία μας. Δεν πρέπει κάποιος να δώσει απαντήσεις αν εγκυμονούν κίνδυνοι» διερωτάται ο ίδιος.
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Δεν χρήζει ανησυχίας»
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης για το ζήτημα των νεκρών ψαριών. Ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρει ότι υπάρχει μία τεράστια και εύλογη ανησυχία των πολιτών γύρω από το θέμα της δημόσιας υγείας, αλλά δεν χρήζει ανησυχίας.«Πρόκειται για ζώα σε αποσύνθεση. Εάν δεν είναι μολυσμένα, καθώς από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει ανησυχία. Πρόκειται για απλά νεκρά ζώα. Σίγουρα προκύπτει μία ανυπόφορη δυσοσμία, αλλά είναι ακίνδυνα για τη δημόσια υγεία» εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει η περίπτωση να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια εντός του θαλάσσιου οικοσυστήματος, το οποίο θα πρέπει νε εξετάζεται συνεχώς.«Το κρίσιμο είναι να γίνει άμεσα η περισυλλογή των αυτών και να μεταφερθούν στους κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής. Αν αυτό ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο» σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.
Πηγή: taxydromos.gr


Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης για το ζήτημα των νεκρών ψαριών. Ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρει ότι υπάρχει μία τεράστια και εύλογη ανησυχία των πολιτών γύρω από το θέμα της δημόσιας υγείας, αλλά δεν χρήζει ανησυχίας.«Πρόκειται για ζώα σε αποσύνθεση. Εάν δεν είναι μολυσμένα, καθώς από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει ανησυχία. Πρόκειται για απλά νεκρά ζώα. Σίγουρα προκύπτει μία ανυπόφορη δυσοσμία, αλλά είναι ακίνδυνα για τη δημόσια υγεία» εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει η περίπτωση να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια εντός του θαλάσσιου οικοσυστήματος, το οποίο θα πρέπει νε εξετάζεται συνεχώς.«Το κρίσιμο είναι να γίνει άμεσα η περισυλλογή των αυτών και να μεταφερθούν στους κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής. Αν αυτό ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο» σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.
























