20.2 C
Larissa
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2026
Αρχική Νέα Λάρισα Λάκης Λαζόπουλος: «Να δούμε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια της σατιρικής...

Λάκης Λαζόπουλος: «Να δούμε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια της σατιρικής σιωπής»

Ο Λάκης Λαζόπουλος μιλάει για την επιστροφή του στην τηλεόραση με ένα ανανεωμένο «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» και για τις δυνατότητες της σάτιρας στο σημερινό πολιτικό σκηνικό

Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», η σατιρική εκπομπή που έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, επιστρέφει ανανεωμένη την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο Mega. Ο Λάκης Λαζόπουλος ανάβει τα φώτα της σκηνής και προσκαλεί τους τηλεθεατές σε μια δίωρη απόδραση με όχημα τη σάτιρα. Μαζί του ζωντανά στη σκηνή θα βρεθούν καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με την εκπομπή όλα αυτά τα χρόνια αλλά και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι αξεπέραστοι «Μήτσοι». Στο φρέσκο «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» ο Λάκης Λαζόπουλος αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας και συντονίζεται με την ταχύτητα της εποχής, στην οποία κυριαρχούν το Διαδίκτυο και τα ocial media. Πιστός στην πεποίθηση ότι η σάτιρα είναι ελεύθερη και ως εκ τούτου ενοχλητική, ο ίδιος επιστρέφει με σκοπό να υπηρετήσει αυτό το λαϊκό και επιδραστικό είδος που λίγοι κατέχουν όπως εκείνος. Με αυτή την αφορμή, ο Λάκης Λαζόπουλος μίλησε στα «Πρόσωπα».

Επιστρέφετε με το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» στην τηλεόραση. Ξαναπιάνετε το νήμα εκεί που το αφήσατε με μια εκπομπή που γνωρίσαμε ή φέρνετε μια διαφορετική πρόταση;

Εγώ τους χρόνους της σιωπής συνέχιζα να πλέκω το νήμα, άρα ακολουθούσα και ακολουθώ τις σκέψεις που είχα πάντοτε χωρίς εκπτώσεις, χωρίς κωλοτούμπες και χωρίς φόβο. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι που κάνουν πάντα μία εκπομπή σατιρική να είναι συνεπής απέναντι στους ανθρώπους. Οπότε η απάντηση είναι, η διαφορετική πρόταση θα έχει να κάνει στο ότι σίγουρα θα μπουν καινούργια στοιχεία στην εκπομπή, καινούργια στοιχεία τα οποία γεννήθηκαν με τα χρόνια. Ας πούμε η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην εκπομπή και θα ακολουθήσουμε και αυτά τα οποία γίνονται στη σημερινή τηλεόραση, οπότε σίγουρα θα υπάρχουν, ας πούμε, καινούργιοι οπτικοί τρόποι προσέγγισης της θεματολογίας. Αλλά το νήμα είναι το σατιρικό νήμα το οποίο πλέκει το πλεκτό σε κάθε εποχή και κυρίως πλέκει στα χρόνια της σιωπής.

Χωρίς να μας κάνετε σπόιλερ, τι να περιμένουμε στην πρώτη εκπομπή σας στο Mega;

Στην πρώτη εκπομπή να περιμένετε να μπορώ να σταθώ απόλυτα στην επικαιρότητα. Είναι το πιο βασικό και το πιο ζόρικο πράγμα σε μία εκπομπή να την ετοιμάζεις και όλο αυτό να αλλάξει την τελευταία ώρα, την τελευταία στιγμή, τα τελευταία 10 λεπτά και να πρέπει εσύ να χειριστείς αυτή την καινούργια κατάσταση. Δεν κάνω προετοιμασίες γενικές. Σκέφτομαι με βάση την επικαιρότητα της τελευταίας εβδομάδας, αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και μία περίληψη από τα προηγούμενα. Να δούμε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια της σιωπής, της σατιρικής σιωπής.

Η σχέση σας με την τηλεόραση φαίνεται να είναι μια σχέση αγάπης – μίσους γιατί έχετε πολλές ενστάσεις για το σύνολό της. Μετά την αποχή σας από αυτήν, η σχέση έχει αλλάξει; Της δίνετε δεύτερη ευκαιρία;

Η σχέση μου με την τηλεόραση δεν έχει αλλάξει. Η τηλεόραση είναι μια πολυκατοικία που μπορεί να έχει ό,τι πρόγραμμα θέλει, κανένα πρόγραμμα δεν επηρεάζει το ένα το άλλο, να το πω έτσι, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική τηλεόραση παράγει μια απόλυτα πειθήνια σιωπή και αυτή η σιωπή είναι η πιο ενοχλητική στα αφτιά οποιουδήποτε ανθρώπου προοδευτικού. Η λέξη αποχή δεν νιώθω ότι είναι σωστή για την περίπτωσή μου. Δεν είναι αποχή, είναι απαγόρευση. Το MEGA μου έδωσε τη δυνατότητα, χωρίς αστερίσκους, να μπορώ να ξανακάνω την εκπομπή. Αρα δεν δίνω εγώ στη σάτιρα μια ευκαιρία, μου δόθηκε μία ευκαιρία να κάνω την εκπομπή.

Επειδή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή κουβέντα για τη σάτιρα, θεωρείτε ότι τελικά το μόνο όριο που έχει είναι η αυτολογοκρισία της;

Η σάτιρα δεν έχει ούτε καν αυτολογοκρισία. Η σάτιρα, θα επιμένω πάντα, είναι ένα πουλί που πετάει ελεύθερο γιατί αν δεν πετάει ελεύθερο, φαίνεται στο βλέμμα αυτουνού που κάνει τη σάτιρα, και επίσης ο καθένας έχει δικαίωμα να πυροβολήσει το πουλί αυτό και πολλές φορές να το σκοτώσει. Εχουμε ζήσει περιόδους έντονης λογοκρισίας, έντονων διαμαρτυριών, αποκεφαλισμών, τα πάντα. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα υπάρχει μόνο μία μικρή περίοδος όπου η σάτιρα ήταν πιο ελεύθερη. Αυτή η περίοδος έχει οριστικά περάσει στο περιθώριο. Τώρα κάθε σάτιρα περνάει από πολύ μεγάλο κόσκινο και πρέπει η σάτιρα να είναι αρεστή. Αλλά άμα κάνεις σάτιρα και είναι και ο σατιριζόμενος πολύ χαρούμενος κάτι δεν πάει καλά. Η σάτιρα, εκ των πραγμάτων, είναι ενοχλητική για τον λόγο ότι είναι μια διαφορετική οπτική από αυτήν που έχει το ίδιο το πρόσωπο για τον εαυτό του. Για κάποιους είναι επωφελές, γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να δεις και τον τρόπο που πιθανόν να φαίνεσαι στα μάτια του κόσμου. Γιατί σίγουρα μπορείς να φοβίσεις, μπορεί να τηλεφωνείς συνέχεια, μπορείς να βουλώσεις τα στόματα όλων, να τους λογοκρίνεις, να τους παρακολουθείς, να τους εκβιάσεις, να τους κάνεις τα πάντα και να τους έχεις φοβισμένους. Αυτό όμως δεν είναι η πραγματική εικόνα σου. Η πραγματική εικόνα είναι αυτή που έχει η ψυχή σου.

Εχετε δείξει ότι το εργαλείο με το οποίο κάνετε σάτιρα είναι επίσης και η αισθητική ενός φαινομένου. Θα συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο;

Η αισθητική είναι πάντα μέρος σάτιρας γιατί το βλέμμα των ανθρώπων από μόνο του, ο τρόπος που κοιτάζουν οι άνθρωποι, οι σκέψεις των ανθρώπων καταγράφονται, και αυτές αποτελούν την πρώτη ανεμπόδιστη σάτιρα που υπάρχει. Δηλαδή μπορεί να μιλάει ένας υπουργός και να τάζει, να τάζει, και ξαφνικά να δεις τον γραμματέα που γράφει αυτά τα «θα» του υπουργού και να έχει μια αμφιβολία. Αλλάζει ο κόσμος, αλλάζει το βλέμμα των ανθρώπων, αλλάζει και η αισθητική.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ