Λάρισα: “Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες…”!

2060

Η πρόβλεψη του μέλλοντος, ήταν από τα αρχαία χρόνια ένα θέμα που απασχολούσε τους ανθρώπους. Οι Έλληνες στην Αρχαία Ελλάδα, είχαν τους μάντεις και τους οιωνοσκόπους, ενώ στο Βυζάντιο τα ζευγάρια έτρεχαν σε αστρολόγους για να μάθουν το φύλο του παιδιού που κυοφορούσε η γυναίκα. Η καφεμαντεία, ήρθε στην νεότερη Ελλάδα, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, μιας και οι Σμυρνιές ή οι Πολίτισσες, για να βγάζουν τα προς το ζην, έλεγαν τον καφέ σε εύπορες κυρίες. Κουβαλούσαν βλέπετε, το γόητρο της Ανατολής και ακόμα και αν  το κατακάθι του καφέ δεν τους έλεγε τίποτα, εκείνες με περισπούδαστο ύφος έλεγαν τα μελλούμενα.

Στις μέρες μας, τα πράγματα παραμένουν σχεδόν ίδια. Νέες μέθοδοι έχουν προστεθεί στην πρόβλεψη του μέλλοντος,  αλλά η καφεμαντεία και η χαρτομαντεία παραμένουν σταθερά οι κορυφαίες επιλογές για τους απανταχού μπερδεμένους και αγωνιώντες για το μέλλον.

Οι χρησμοί της Πυθίας στη… Λάρισα

Στη Λάρισα, με μια πρόχειρη έρευνα, μπορείς να βρεις αρκετά άτομα που αναλαμβάνουν να σου λύσουν όλες τις απορίες για το μέλλον, πίνοντας απλά ένα καφεδάκι. Οι Λαρισαίοι μας επισκέπτονται ακόμα, δηλώνουν οι καφεμάντεις. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων, με τις γυναίκες να είναι πιο συχνές πελάτισσες, αναρωτιούνται για θέματα καρδιάς, εργασίας ακόμα και για λύσιμο μαγιών. Έρχονται στον χώρο μας και ρωτάνε για όλα όσα τους απασχολούν, λένε οι ειδικοί επί του θέματος. Καμιά φορά, γίνονται και ψυχολόγοι και μαθαίνουν πληροφορίες για την ζωή του καθένα, πράγματα που δεν μπορούν να πουν πουθενά αλλού.

Πάθη, ερωτικά τρίγωνα και λεφτά

Ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη μας. Και αυτό είναι το θέμα που απασχολεί πιο πολύ τους Λαρισαίους. Μας επισκέπτονται άνθρωποι τυφλωμένοι από το πάθος και μας ρωτάνε αν βλέπουμε εξέλιξη στον πάτο του φλιτζανιού, λένε οι καφεμάντεις. Κρυφές σχέσεις, ανεκπλήρωτοι έρωτες και έντονη επιθυμία για να μάθουν αν τελικά θα ζήσουν τον έρωτα με το αντικείμενο του πόθου τους. Κάποια στιγμή, ένας κύριος επισκέφθηκε έναν τέτοιο χώρο και ήταν έτοιμος να δώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να του πούνε αν θα χωρίσει τελικά η παντρεμένη ερωμένη του. Για την ιστορία, εκείνη δεν χώρισε ποτέ, πράγμα που είχε φανεί στο φλιτζάνι,  σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εκτός από έρωτα, τα λεφτά είναι το άλλο φλέγον ζήτημα για το οποίο κάποιος επισκέπτεται τα τοπικά Μαντεία. Προαγωγές, αγοραπωλησίες και επαγγελματική ανέλιξη, είναι τα θέματα που απασχολούν τους Λαρισαίους και μάλιστα κάποιοι απ΄ αυτούς δεν αποφασίζουν το οτιδήποτε  αν δεν τους πουν τον καφέ πρώτα.

Αυθυποβολή ή έκτη αίσθηση;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Η Μ., μας εξομολογείται, ότι στο φλιτζάνι της είχαν βρει μια δύσκολη στιγμή που ερχόταν. Δεν ήταν τυχαίο γεγονός, μας λέει, ήταν πολύ συγκεκριμένη η πρόβλεψη γι’ αυτό και πιστεύω στη καφεμαντεία. Ψυχολόγοι και εν γένει επιστήμονες, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μια τόσο ευμετάβλητη κατάσταση, όπως το μέλλον. Εδώ, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το μυαλό είναι ικανό να δημιουργεί δεδομένα, που αν συνδυαστούν με το κατάλληλο κλίμα και ίσως με έναν πιο ευκολόπιστο άνθρωπο, αμέσως γίνονται de facto καταστάσεις.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Λάρισα καλά κρατεί, ακόμα, η αναζήτηση απαντήσεων  και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο ίσως να γνωρίζουν τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης…

Της Στέλλας Καρατζόγλου 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ