Ανασχηματισμός: Στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των νέων προσώπων της κυβέρνησης

322

Την Τρίτη 4/8 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα νέα ονόματα που μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Μία κίνηση που δεν χαρακτηρίστηκε ανασχηματισμός αλλά «λειτουργικές βελτιώσεις στην κυβέρνηση».

Σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι με τις αλλαγές επιδιώκεται:

  • Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
  • Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Ανασχηματισμός Σκυλακάκη-Παπαθανάση με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Υπό μία έννοια πρόκειται για ανασχηματισμό Σκυλακάκη-Παπαθανάση με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το διευρυμένο ΕΣΠΑ 2021- 2027, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπήρχε λόγος στην παρούσα φάση για αντικατάσταση υπουργών καθώς η κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής στο σύνολο των σφυγμομετρήσεων. Για τον λόγο αυτό προτιμήθηκε ένας οργανωτικός ελιγμός με την αναβάθμιση δύο υφυπουργών και την προσθήκη τριών νέων προσώπων ώστε να τρέξει άμεσα η κατάρτιση του σχεδίου για την υλοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και για να καλυφθούν ορισμένα κενά.

Το πρώτο και βασικότερο αφορά στους τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και δεν είναι άλλοι από την οικονομία, την υγεία και το ασφαλιστικό. Με άξονες το συντονισμό του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του «υπερΕΣΠΑ» της περιόδου 2021- 2027, την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και την ασφάλιση.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας εξελίσσεται σε «υπερυπουργείο» με την προσθήκη μίας θέσης υφυπουργού, την οποία καταλαμβάνει η βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ Ζωή Ράπτη.

Η κ.Ράπτη όπως και ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νικος Ταγαράς ήταν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, καθώς μάλιστα έμαθαν για την απόφαση του πρωθυπουργού μόλις χθες στις 11 το πρωί, μία ώρα πριν την ανακοίνωση, ενώ τα τηλεφωνήματα είχαν ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας.

Οι δύο αναπληρωτές πλέον υπουργοί που αναβαθμίζονται, δηλαδή ο Θοδωρής Σκυλακάκης (Οικονομικών) και Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις ιδιωτικές επενδύσεις) γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Η πιο εντυπωσιακή νέα κίνηση αφορά στον ορισμό του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πέραν όμως του πολιτικού συμβολισμού της επιλογής αυτής, καθώς ο κ.Τσακλόγλου έχει διατελέσει συνεργάτης του κ.Σημίτη, πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και σύμβουλος των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, η επιλογή αυτή έχει και πρακτική βαρύνουσα σημασία. Και αυτό καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έρθει το νέο ασφαλιστικό, με τον τρίτο πυλώνα, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση, παρότι ο νόμος Βρούτση ψηφίστηκε το Φεβρουάριο, καθώς ο κορονοϊός αποτελεί επιχείρημα για νέες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα συνδεθούν και με την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης από την Κομισιόν.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ