Ανοίγουν εκ νέου αύριο 66.010 εμπορικές επιχειρήσεις

463

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και οι επιχειρήσεις διαιτολογίας θα ξεκινούν να λειτουργούν στις 10 το πρωί.

Ρολά ανεβάζουν από αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου άλλες 66.010 επιχειρήσεις, καθώς ξεκινάει να λειτουργεί το σύνολο σχεδόν του λιανεμπορίου, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προσεχή Δευτέρα επιτρέπεται η λειτουργία και των καταστημάτων τύπου shop-in-shop (πολυκαταστήματα), ενώ εξακολουθεί να απαγορεύεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (malls) κλειστού και ανοιχτού τύπου, των εκπτωτικών χωριών και των εκπτωτικών καταστημάτων (outlets). Υποχρεωτική χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο στην περίπτωση των σχολών οδηγών, ενώ για τις υπόλοιπες δραστηριότητες οι οδηγίες περιορίζονται στην ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας από εργαζομένους και πελάτες.

Συγκεκριμένα, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, εγγραφών μουσικής και εικόνας, παιχνιδιών, κάθε είδους ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ρολογιών και κοσμημάτων, καινούργιων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών.

Επίσης, ξεκινούν να λειτουργούν ξανά οι επιχειρήσεις ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων (βιντεοκλάμπ), ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, τα καταστήματα shop-in-shop, οι σχολές οδηγών, τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαιτολογίας. Από αυτή τη Δευτέρα, εξάλλου, θα επιτραπεί ξανά η πώληση στις λαϊκές αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, υφασμάτων, χαλιών και εν γένει κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και οι επιχειρήσεις διαιτολογίας θα ξεκινούν να λειτουργούν στις 10 π.μ., με εξαίρεση τα καταστήματα πώλησης σιδηρικών – χρωμάτων, των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται να ξεκινάει από τις 7 π.μ. προκειμένου να εξυπηρετούν οικοδομικές εργασίες. Κατά περίπτωση θα επιτρέπεται η διεύρυνση του ωραρίου ως προς το κλείσιμο των καταστημάτων. Για τα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις διαιτολογίας υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για προσωπικό και πελάτες, καθώς και ισχυρή σύσταση για τη μη χρήση ανελκυστήρα. Στην περίπτωση που το κατάστημα διαθέτει κυλιόμενες σκάλες, δεν επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα, παρά μόνο για άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει περιορισμός ταυτόχρονης παρουσίας ατόμων αναλόγως των τετραγωνικών του καταστήματος. Ετσι, λοιπόν, σε καταστήματα έως 20 τ.μ. επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως τεσσάρων ατόμων, σε καταστήματα από 20 έως 100 τ.μ. επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως τεσσάρων ατόμων + 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ., σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως δώδεκα ατόμων + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.

Οι ίδιοι κανόνες σχετικά με την ταυτόχρονη παρουσία, την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, καθώς και η ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας προβλέπονται για τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις δεν θα επιτρέπονται οι καθήμενοι πελάτες.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προβλέπεται τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο στις σχολές οδηγών. Στις επιχειρήσεις αυτές εφαρμόζεται επίσης υποχρεωτικά ο κανόνας της προσέλευσης μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν κατάλογο με τα ημερήσια ραντεβού, τον οποίο οφείλουν να επιδεικνύουν σε πιθανό έλεγχο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ