Χατζηδάκης: Tομή για την ανάπτυξη και το περιβάλλον το χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο

314

Στο πλαίσιο των τακτικών διμηνιαίων συναντήσεων που έχει καθιερώσει ο Κωστής Χατζηδάκης και έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο «μια μεγάλη και οριζόντια τομή τόσο για την ανάπτυξη όσο και για το περιβάλλον».

Κατά τη σχετική συζήτηση υπογράμμισε τον διττό στόχο που επιχειρείται προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη: Προώθηση των επενδύσεων, στήριξη της ιδιοκτησίας και του κατασκευαστικού κλάδου από τη μία, χωρίς να αγνοείται η περιβαλλοντική διάσταση από την άλλη -«πολύ περισσότερο που όλες τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει με ανοχή της Πολιτείας περιβαλλοντικά και πολεοδομικά εγκλήματα. Εγκλήματα τα οποία τελικά, πέραν όλων των άλλων επιπτώσεων, περιορίζουν και την αξία της περιουσίας.

Διότι άλλη αξία έχει μια περιουσία όταν όλα προχωρούν εντός σχεδίου και όπως γίνεται σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, και άλλη αξία, πολύ μικρότερη, όταν έχουμε πολεοδομική αναρχία. Και εάν θέλεις να είσαι σύγχρονος Ευρωπαίος πολιτικός, κάτι πρέπει να κάνεις. Δεν μπορεί να μένεις αδρανής».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «δεν έχουμε σκοπό να μπούμε ως ταύροι εν υαλοπωλείο και να ακυρώσουμε την αξία της περιουσίας των ανθρώπων. Αντίθετα: είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις, που θα βελτιώνουν το νομοσχέδιο και θα το κάνουν πιο δίκαιο. Αλλά από την άλλη πλευρά, όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια εξαίρεση στην Ευρώπη και δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον, όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και αναπτυξιακά, εάν υιοθετήσουμε δράσεις οι οποίες δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου».

Όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική δημοσίων σχέσεων. Δεν μπορούμε να αναβάλλουμε τα πάντα για το μέλλον. Πρέπει με την παρουσία μας εδώ να συμβάλουμε στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης με ό,τι σημαίνει αυτό».

«Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες, ώστε να αντιμετωπίζονται οι αδικίες»

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, συμμετείχαν επίσης, ο αρμόδιος για περιβαλλοντικά θέματα υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, ο αρμόδιος για χωροταξικά θέματα υφυπουργός, Δημήτρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς και η συντονίστρα για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων του υπουργείου για θέματα δασικής πολικής και συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Ο κ. Οικονόμου, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση. Παρουσίασε βασικές πτυχές του νομοσχεδίου και έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που έθεσαν εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει έναν ειλικρινή διάλογο με όλους για το θέμα (η ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τυπικά ολοκληρωθεί, αλλά συνεχίζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή) και κάλεσε όλες τις πλευρές να δουν το ζήτημα στην ουσία του, υπό το πρίσμα της νομολογίας του ΣτΕ και των σύγχρονων πολεοδομικών πρακτικών.

«Δεν μπορεί να είναι οι όροι για την εκτός σχεδίου δόμηση, πιο ελκυστικοί απ’ όσο για την εντός σχεδίου, όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται από το ΥΠΕΝ, ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν υποστηρικτικές σε αρκετά σημεία του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ σε άλλα, όπως ζητήματα για τις Περιοχές Ολοκληρωμένων Τουριστικών Αναπτύξεων και για το θαλάσσιο χωροταξικό, εξέφρασαν ενστάσεις. Συζητήθηκαν επίσης θέματα του περιβαλλοντικού νόμου 4685/20 και ειδικότερα η πορεία της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, ορισμένοι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ, με στόχο να ακυρώσουν τη σχετική υπουργική απόφαση που εφαρμόζει τις διατάξεις του σχετικού νόμου για τους δασικούς χάρτες.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Ταγαράς, ο οποίος διεμήνυσε πως βούληση της κυβέρνησης, τόσο με τον σχετικό νόμο, όσο και με την υπουργική απόφαση που ακολούθησε, δεν είναι να παρεμποδισθεί η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, αλλά να επιταχυνθεί.

«Στόχος για την εκπόνηση των δασικών χαρτών», υπογράμμισε, «είναι η ολοκλήρωσή τους σε δύο έτη», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες, ώστε να αντιμετωπίζονται οι αδικίες απέναντι στους πολίτες με σεβασμό στη νομολογία του ΣτΕ».

Επίσης, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πλαστική ρύπανση και δη στην απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, σε κίνητρα και αντικίνητρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς και σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και  κοινωνικών φορέων.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραβώσης, ανέφερε ότι για αυτό το θέμα διεξάγεται εκτεταμένη διαβούλευση και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει κάθε πρόταση που θα βελτιώσει το σχετικό νομοσχέδιο για τα πλαστικά.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ