Δεν έχουν υποβληθεί 2,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις

294

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί πρόσφορες λύσεις και τις προσεχείς ημέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση περίπου 127.000 δηλώσεις.

Είκοσι μία ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και όπως όλα δείχνουν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα κληθεί να λάβει εκ νέου  μια δύσκολη απόφαση για την παράτασή τους.  Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περισσότερες από 2.800.000 δηλώσεις και όπως αναφέρουν οι λογιστές, ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα σημάδια κόπωσης.  Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμούν να παραταθεί η διαδικασία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, ενώ θα καθυστερήσει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ,  και ενδεχομένως να παραταθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης κατά ένα μήνα. Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πρόσφορες λύσεις και τις προσεχείς μέρες αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποβάλλονται  σε καθημερινή βάση περίπου 127.000 δηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.658.201  δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 5.043.604 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 32,27% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.627.819 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,134 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις

δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 696 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.

• Το 54,62% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 3.658.201 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.755.045 είναι μηδενικά.

• Για το 13,10% των φορολογουμένων ή 660.740 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 260 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 172,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα τύχουν έκπτωσης 2%. Οσοι λοιπόν λάβουν χρεωστικό σημείωμα από την εφορία μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Αντίστοιχα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 που ισχύουν σήμερα, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.  Η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, καθώς το δεύτερο εξάμηνο έχουν συσσωρευθεί πολλές φορολογικές υποχρεώσεις και οι οποίες θα έπεφταν όλες μαζί, κυρίως τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ