Διαχειρίσιμη η αύξηση του ελληνικού χρέους

332

Εύσημα στην Ελλάδα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης απέδωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σημειώνοντας παράλληλα ότι η αύξηση του χρέους ως αποτέλεσμα της ύφεσης και του κόστους στήριξης της οικονομίας είναι διαχειρίσιμη.

Σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό, γαλλικό, ιταλικό, ισπανικό και ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ρέγκλινγκ είπε πως «η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών εκείνων που αντιμετώπισαν καλά την πανδημία. Υπάρχει σχετικά χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων που πέθαναν. Επομένως, υπήρξε μεγάλη επιτυχία με την έννοια αυτή, και μπορούμε μόνο να συγχαρούμε την Ελλάδα γι’ αυτή την επιτυχία».

Ερωτηθείς εάν είναι πιθανή μια νέα κρίση στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας και της «έκρηξης» του επιπέδου του δημόσιου χρέους, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM απάντησε: «Οταν λέτε ότι το χρέος γίνεται εκρηκτικό, θεωρώ ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυξάνεται, βέβαια, επειδή η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως παντού αλλού. Το πρόβλημα, από τη μία πλευρά, είναι ότι το επιπλέον χρέος προστίθεται στον υψηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη. […] Οταν, όμως, συγκρίνετε τα ποσοστά του χρέους, πρέπει να κατανοήσετε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας περισσότερο από το μισό χρέος της βρίσκεται στην κατοχή του ESM, δηλαδή εξυπηρετείται με πολύ, πολύ χαμηλά επιτόκια. Επομένως, με την έννοια αυτή, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος που το χρέος της είναι διαχειρίσιμο, παρότι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο».

Ο Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι καμία χώρα δεν έχει έλθει σε επαφή με τον ESM για να διερευνήσει το ενδεχόμενο προσφυγής στη νέα πιστωτική γραμμή της πανδημίας, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί έως την Παρασκευή δεν είχαμε τελική συμφωνία» για τους όρους της. Αλλωστε, για να τεθεί σε λειτουργία, είπε, εκκρεμεί ακόμα η απόφαση του συμβουλίου διοικητών του Μηχανισμού, την προσεχή Παρασκευή.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ