Εγκρίθηκαν 10.150 δάνεια με επιδότηση του επιτοκίου

366

Την ολοκλήρωση του προγράμματος παροχής δανείων προς επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης με πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια, στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε στις 28 Απριλίου 2020 και απευθυνόταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 έχοντας ρήτρα μη απόλυσης. Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19 Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», για δύο έτη πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουαρίου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Εργάνη».

Μέσα στο διάστημα των επτά εβδομάδων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιολόγησε 10.700 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού ποσού 1,4 δισ. ευρώ, οι οποίες είχαν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις συνολικού ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.

Οπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ αναλώθηκε πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός των 816 εκατ. ευρώ (που συμπεριλαμβάνει και τις δύο προηγούμενες δράσεις του ΤΕΠΙΧ, όπως είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο 2019), ο οποίος με τη μόχλευση και συγχρηματοδότηση κατά 40% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε τη δυνατότητα παροχής δανείων και τόκων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ ξεπέρασε κάθε προσδοκία και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αιτήσεων μέσω των τραπεζών έφθασε τις 108.000 και το ύψος των αιτούμενων δανείων ανήλθε στα 12 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι ειδικά χθες, τελευταία ημέρα κατά την οποία άνοιξε το πρόγραμμα για τις συνεργαζόμενες τράπεζες, απεστάλησαν 3.270 αιτήσεις συνολικού ποσού 364 εκατ. ευρώ και απαντήθηκαν εγκεκριμένες 3.082 αιτήσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ