Ένας Λαρισαίος Μηχανολόγος-Μηχανικός δημιουργεί τραγούδι για την ζωής σας! ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

1556

Συνέντευξη στην Στέλλα Καρατζόγλου

Πόσες φορές αλήθεια, έχουμε συνδέσει ένα πρόσωπο, ένα γεγονός ή μια τοποθεσία με ένα τραγούδι; Πόσες φορές σκεφτήκαμε ότι κάποιοι στίχοι γράφτηκαν για εμάς;

Η μουσική είναι ένα μέσο που διατηρεί αναλλοίωτη μια ιστορία μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Σκεφτήκατε ποτέ πως θα ήταν αν μπορούσατε να έχετε στα χέρια σας ένα τραγούδι το οποίο περιγράφει τον μεγάλο σας έρωτα ή μια στιγμή της ζωής σας που δεν θέλετε να ξεχάσετε; Αν ναι, ευτυχώς ένας Λαρισαίος δημιούργησε το Make my Song!

Ποιος κρύβεται πίσω από την ιδέα του Make my Song 

Ο Γιάννης Χατζής  είναι ένας 33χρονος Λαρισαίος διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ. Όπως μας λέει, πάντα είχε μεγάλο πάθος για τη μουσική και άρχισε μικρός με μαθήματα θεωρίας και πνευστών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Κάπου στα δεκατρία, άλλαξε  λίγο κατεύθυνση ξεκινώντας μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας με τον Δημήτρη Μπουρνάκα. Επίσης, άρχισε να πειραματίζεται επίμονα με την ηχογράφηση οργάνων και φωνών, να τα μιξάρει, μέχρι που διαπίστωσε  πόσο απαίσια ακούγονται σε σχέση με τα CD των αγαπημένων του συγκροτημάτων. Έτσι μπήκε σε μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης ξεκινώντας πάλι από την αρχή, με σκοπό να φτάσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Ο ίδιος προσθέτει, ότι δεν είναι σύντομη διαδικασία, ούτε σταματάς να μαθαίνεις ποτέ, αλλά μπορείς να φτάσεις σε κάποιο σημείο που τα αυτιά σου είναι αρκετά χαρούμενα με το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη, η μουσική δεν ήταν ποτέ κανόνες ή περιορισμοί. Αντίθετα, στη μουσική πάντα έβρισκε έμπνευση, κίνητρα και απελευθέρωση.

Γι’ αυτό και την αντιμετωπίζει ακόμα με το ίδιο πάθος και βλέπει την κάθε νότα σαν μια ξεχωριστή πρόκληση, να την κάνει να σημαίνει κάτι.

Ο Γιάννης Χατζής μίλησε στο ilarissa.gr και μας είπε  όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Make my Song.

Τι είναι το Make my Song;

Πέρα από στούντιο ηχογράφησης, όπου μπορεί να έρθει κάποιος να γράψει φωνές και όργανα, το Make My Song είναι… αυτό που προσπάθησα να αποδώσω σύντομα με τον τίτλο του. Είναι όλη η «εργαλειοθήκη» που χρειάζεται κάποιος για να φτιάξει το τραγούδι του.
Ξεκινώντας από στίχους, ή ούτε καν ολοκληρωμένους στίχους, αλλά απλά κάποιες «σκόρπιες» ιδέες, ή μια ιστορία που έχει να πει, στο Make My Song θα προχωρήσουμε σε: διαμόρφωση των στίχων ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε τραγούδι, σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, ενορχήστρωση με όλα τα φυσικά και ψηφιακά όργανα που θέλουμε και ταιριάζουν, ηχογράφηση φωνών, μίξη και mastering.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ολοκληρωμένο τραγούδι επαγγελματικών προδιαγραφών, έτοιμο να παίξει σε όποια περίσταση το θέλουμε. Φυσικά, για κάποιον που έχει σκεφτεί και μια μελωδία που μπορεί να σιγοτραγουδήσει, ή που τραγουδάει μπορούμε να «ντύσουμε» τη δική του μελωδία με την ενορχήστρωση που της ταιριάζει και να τραγουδήσει αν το προτιμά ο ίδιος.

Πως ξεκίνησε η ιδέα;

Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη μουσική «επαγγελματικά» (το «επαγγελματικά» εντός εισαγωγικών επειδή στην ουσία δεν προσδιορίζει το πόσο ενεργά ασχολείται κάποιος με τη μουσική, αλλά το αν παίρνει χρήματα γι’ αυτό).

Εκτός από δικά μου τραγούδια, έχω γράψει κατά καιρούς μουσική για στίχους φίλων, καθώς και μουσική για παιδικό θέατρο. Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι μπορώ να επικεντρωθώ στη δημιουργία τραγουδιών για ανθρώπους που δεν είναι μουσικοί, αλλά έχουν μια ιστορία που θέλουν να πουν, ή να εκφράσουν κάτι που έχει την ιδιαίτερη σημασία του γι’ αυτούς. Έτσι κι αλλιώς η μουσική, όπως και οι υπόλοιπες τέχνες, είναι για όλους, άσχετα αν έχουν τις σχετικές γνώσεις και δεξιότητες.

Η ιδέα αυτή με κέρδιζε όλο και περισσότερο όσο σκεφτόμουν ότι με τα μέσα της εποχής μας είναι και κάτι που δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς. Τραγούδια γράφω από χρόνια και στα ελληνικά και στα αγγλικά και όλα τα αρχεία κειμένου, ήχου και video μεταφέρονται  πλέον ταχύτατα. Αυτά που χρειαζόμουν ακόμα για να μπορώ να πω ότι είμαι σε θέση να προσφέρω επαγγελματικά υπηρεσίες σύνθεσης και ηχογράφησης ήταν ένας καλός, ηχομονωμένος χώρος για ηχογραφήσεις και προβολή της δουλειάς που μπορώ να κάνω.

Το 2019, μεταξύ ανεργίας και αμφίβολων εργασιακών ευκαιριών, αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στην – ομολογουμένως όχι και τόσο συμβατική – ιδέα μου να ξεκινήσω το Make My Song ως αυτοαπασχολούμενος. Την ίδια χρονιά επίσης ολοκλήρωσα την ηχογράφηση του πρώτου προσωπικού μου δίσκου: PlayYourMove. Ο τίτλος δεν είναι σύμπτωση. Ήταν η στιγμή να κάνω τη δική μου κίνηση.

Σε ποιους απευθύνεται το Μake my Song;

Στόχος μου είναι το Make MySong να απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν τη μουσική. (Δηλαδή… σε όλους!)

Απευθύνεται στο ζευγάρι που παντρεύεται και θέλει να έχει το δικό του, μοναδικό ενθύμιο. Κάτι πιο προσωπικό από ένα ωραίο κόσμημα ή έπιπλο (και πιο οικονομικό επίσης!), κάτι που μιλάει συγκεκριμένα για τη δική τους ιστορία και θα μείνει ανεξίτηλο.

Απευθύνεται σ’ αυτόν που θέλει να κάνει ένα ιδιαίτερο δώρο. Που θα αφιερώσει λίγο ή πολύ χρόνο για να γράψει δυο λέξεις: εγκάρδιες…χιουμοριστικές…αναμνήσεις… επιθυμίες… Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Απευθύνεται σε κάποιον που θέλει να έχει τη δική του μουσική, με στίχο ή χωρίς, για θεατρική παράσταση, ταινία ή videogame, που θα του ταιριάζει ακριβώς σε ύφος και διάρκεια.

Απευθύνεται στην επιχείρηση που θέλει ένα διαφημιστικό πιο ευφάνταστο και πιο μουσικό από το κλασικό: «ντουπ – ντουπ – ντουπ – Γιάννης Χατζής, στούντιο ηχογραφήσεων, Αιόλου 3Α, Λάρισα» που χορτάσαμε και περνάει απαρατήρητο, εκτός αν περιλαμβάνει κάποιο αρκετά ενοχλητικό λαϊκίστικο αστείο για να το θυμόμαστε.

Φυσικά απευθύνεται και στους μουσικούς που θέλουν να ηχογραφήσουν τη δουλειά τους και να φτιάξουμε μαζί τον ήχο τους όσο καλύτερο μπορούμε.

Πιάνομαι με όλα τα είδη μουσικής. Δεν λέω ότι «όλα τα σφάζω – όλα τα μαχαιρώνω» (κάποια τα σφάζω και τα μαχαιρώνω με πολύ περισσότερη εμπειρία από άλλα), αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω καινούριους ήχους (κάπως έτσι έμαθα και τους «παλιούς»). Επίσης με χαρά θα συνεργαστώ με φωνές και οργανοπαίκτες που θα συμπληρώσουν ό,τι είναι πέραν των δικών μου δυνατοτήτων για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πως  αντιμετωπίζει ο κόσμος το Make my Song ως τώρα;

Μέχρι στιγμής η αντιμετώπιση είναι θετική. Δεν έχω παράπονο! Η ιδέα αρέσει και αυτό είναι το βασικότερο.

Το «χειρότερο» σενάριο είναι να μην καταλαβαίνει κάποιος τι ακριβώς κάνω. Από τις πρώτες μέρες προσπαθώ να κυκλοφορούν στο internet δείγματα δουλειάς με ποικιλία μουσικών προτάσεων. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να ακούσει κάτι και να πει «ναι, θα ήθελα να έχω κι εγώ ένα τραγούδι σαν κι αυτό» και να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να ξέρει νότες ή να έχει κάποιο ιδιαίτερο στιχουργικό ταλέντο.

Στη σύντομη, πάντως, μέχρι τώρα πορεία του Make My Song, είμαι στην ευχάριστη θέση να έχω ήδη παραδείγματα ανθρώπων που «ήρθαν» μισοτραγουδώντας τους στίχους τους, τόσο όσο χρειαζόταν για να καταλάβω πώς φαντάζονται το τραγούδι τους, και «έφυγαν» με πλήρως ενορχηστρωμένα τραγούδια, που θέλω να πιστεύω ότι θα τους κρατήσουν συντροφιά για μια ζωή. Και είναι τα δικά τους τραγούδια, γιατί μιλούν με τις δικές τους σκέψεις και ιστορίες.

 

Το studio του Make my Song βρίσκεται Αιόλου 3Α στη Λάρισα. Mπορείτε να ακούσετε δείγματα της δουλειάς του εδώ και για πληροφορίες επικοινωνήστε στο mail: info@makemysong.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ