Εως τις 22 Ιουνίου οι δηλώσεις ιδιοκτητών για τα μειωμένα ενοίκια

396

Προθεσμία μέχρι τις 22 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια με απόφαση της κυβέρνησης για να δηλώσουν τη ζημία που έχουν υποστεί. Με απόφαση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι ιδιοκτήτες προκειμένου να λάβουν έκπτωση φόρου 30% επί της απώλειας που είχαν από τα μισθώματα πρέπει να υποβάλουν δήλωση COVID στο ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis. Σύμφωνα με την απόφαση:

• Μέχρι τις 22 Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων το ενοίκιο μειώθηκε κατά 40% λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, θα πρέπει να υποβάλουν Δήλωση COVID για τη μεταβολή του μισθώματος για τους μήνες που ίσχυσε η μείωση, ώστε να επωφεληθούν από τις σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις.

• Για τις μειώσεις μισθωμάτων μετά τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων για την πανδημία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα, που αφορά η μείωση.

• Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αυτή πρέπει να προηγηθεί της «Δήλωσης COVID». Οι ενοικιαστές πρέπει μέχρι τις 26 Ιουνίου να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη «Δήλωση COVID».

• Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη.

• Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Δηλώσεις μη αποδοχής, που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει διασταύρωση και να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Αλλαγές όμως έρχονται και για τις περιπτώσεις υποχρέωσης δήλωσης των μισθωτηρίων ηλεκτρονικά στο myTAXISnet, ώστε να υπάρχει άμεση ψηφιακή αποτύπωση των σχετικών μεταβολών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.  Επιπλέον, μέχρι τις 30/9/2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση σε περίπτωση, που μισθωτήριο –το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020–, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ