Κλιματική αλλαγή: Περάσαμε στην εποχή του «παγκόσμιου βρασμού» προειδοποιεί ο ΟΗΕ εν μέσω καυσώνων

5327
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έφτασε» προειδοποίησε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ την ώρα που ο πλανήτης ζει έναν καυτό Ιούλιο που όπως φαίνεται θα αποδειχθεί ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτική. Και αυτό είναι μόνο η αρχή» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ακόμα εφικτό να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου» σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, είπε, αναφερόμενος στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.

«Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής. Μόνο όμως με δραστική και άμεση δράση για το κλίμα».

Δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) και του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus επιβεβαιώνουν ότι οι προηγούμενες τρεις εβδομάδες ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία.

Όλα πλέον δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα καταρρίψει το ρεκόρ του θερμότερου μήνα όλων των εποχών.

«Η ανάγκη μείωσης της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Η κλιματική δράση δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη» δήλωσε ο Πέτερι Τάλας, γενικός γραμματέας του WMO.

Η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε φέτος με το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό για να αυξήσει τη θερμοκρασία σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο WMO εκτιμά πλέον ότι υπάρχει πιθανότητα 70% να ξεπεραστεί το όριο του 1,5 βαθμού τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι χάθηκε ο στόχος του Παρισιού, ο οποίος αφορά έναν μέσο όρο εικοσαετίας και όχι μεμονωμένα έτη.

Ωστόσο η οριστική υπέρβαση του στόχου είναι πλέον ορατή, καθώς οι δεσμεύσεις που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι οδηγούν σε καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας κατά περίπου 2,8 βαθμούς έως το τέλος του αιώνα.

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ