Κορονοϊός: Σχέδιο σταδιακής εξόδου από την κρίση και η «δοκιμασία» του Πάσχα

397

Αν και επισήμως από την κυβέρνηση δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί η ημερομηνία άρσης των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στην πραγματικότητα διαρρέουν και επεξεργάζονται σχέδιο σταδιακής εξόδου από την κρίση.

Η χαλάρωση των μέτρων, στο καλό σενάριο, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με μέσα Μαΐου, αλλά οι περιορισμοί οπωσδήποτε δε θα αρθούν πλήρως πριν το καλοκαίρι και πάντα υπό την αίρεση ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Όλα πάντως θα κριθούν το Πάσχα, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς και την Εβδομάδα του Πάσχα, αναμένεται η κορύφωση της καμπύλης εξάπλωσης του κορονοϊού. Ελπίδα της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι απώλειες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προτάξει την ανθρώπινη ζωή από το οικονομικό κόστος. Αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανησυχεί προφανώς για την οικονομία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο νέων τηλεδιασκέψεων του κυβερνητικού επιτελείου σήμερα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί εκ νέου με οn camera δήλωση του στους πολίτες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και εν όψει του Πάσχα, το οποίο αποτελεί μία κρίσιμη δοκιμασία για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση έστειλε εξάλλου χθες ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, παρεμβαίνοντας μετά τα περιστατικά θείας λειτουργίας παρά τους περιορισμούς και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου καθώς και θείας μετάληψης από την πίσω πόρτα εκκλησιών στο Κουκάκι και την Κέρκυρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να ερευνήσουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τα περιστατικά και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέα μέτρα όσον αφορά στην αποφυγή συνωστισμού στις εκκλησίες, όμως φέρεται αποφασισμένη να εφαρμοστεί το ισχύον πλαίσιο, καθώς άλλωστε είναι απόφαση της Ιεράς Συνόδου οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Υπενθυμίζεται ότι τα μοντέλα πρόβλεψης για τα θύματα του κορονοϊού που έχει δημιουργήσει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνει για την Ελλάδα κορύφωση στις 21 Απριλίου, δηλαδή την Τρίτη του Πάσχα. Τις ημέρες εκείνες θα επανεξετάσουν οι ειδικοί την κατάσταση και αναλόγως θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις στο Μαξίμου. Σημειωτέον πάντως ότι για να αρθεί η καραντίνα θα πρέπει να περάσουν δύο εβδομάδες χωρίς κανένα νέο κρούσμα, αλλά και ότι το πιθανότερο είναι τα μέτρα να χαλαρώνουν και να σφίγγουν ξανά για αρκετό καιρό, ανάλογα με τις εξελίξεις, καθώς ενδέχεται για παράδειγμα μόλις αρθούν περιορισμοί να υπάρξουν νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα να ληφθούν ξανά μέτρα προς αποφυγή δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Με βάση την εμπειρία χωρών που ήδη προχωρούν σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, σημειώνεται ότι τελευταίοι θα αρθούν οι περιορισμοί που επεβλήθησαν πρώτοι (πχ τα σχολεία που έκλεισαν πρώτα, θα ανοίξουν τελευταία), καθώς και ότι η άρση θα ξεκινήσει από χώρους στους οποίους υπάρχει μικρότερος κίνδυνος συνωστισμού. Δηλαδή με βάση το μοντέλο της Αυστρίας, συνοικιακά εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν πρώτα, αλλά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τελευταία.

Επίσης ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κωδικοί αποστολής μηνυμάτων στο 13033 για αιτιολογημένη μετακίνηση, ή/και να υπάρχουν ειδικότεροι περιορισμοί για τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 65 ετών.

Το γεγονός πάντως ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι 10 Μαΐου, είναι ενδεικτικό του χρονοδιαγράμματος που αυτή τη στιγμή έχει η κυβέρνηση, ενώ κατά πάσα πιθανότητα σχολεία και πανεπιστήμια δε θα ανοίξουν καθόλου εφέτος και οι πανελλαδικές θα πραγματοποιηθούν τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου με μέτρα όπως δέκα μαθητές ανά τάξη. Σημειωτέον ότι το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει και διασφαλίσει την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί μέχρι και ο Ιούνιος.

Ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στον τουρισμό, για τον οποίο θα υπάρξει σχέδιο στήριξης, καθώς η εφετινή θερινή σεζόν είναι ήδη χαμένη και το μέλλον άδηλο. Είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συνέστησε στους Ευρωπαίους να μην κανονίσουν ακόμη τις καλοκαιρινές διακοπές τους…

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ