Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Πιθανή αδυναμία πραγματοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων στους ασθενείς ακόμη και για τον Covid-19

559

Πιθανή αδυναμία πραγματοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων στους ασθενείς ακόμη και για τον Covid-19 θα παρουσιάσουν οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί αλλά και οι περισσότερες διαγνωστικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχουν πληγεί καθοριστικά από την υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο μηνών.

Η επαγγελματική δραστηριότητα άλλωστε των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, αφού με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΠΙΣ, ημείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου κυμαίνεται στο 50-70% για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Όλα αυτά την ώρα που τα ιατρεία, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα παρέμεινανανοικτά για έκτακτα, επείγοντα και χρόνια βαριά περιστατικά σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αλλά με το κόστος λειτουργίας των μονάδων της ιδιωτικής ΠΦΥ, της μισθοδοσίας του προσωπικού και της προμήθειας των ατομικών μέτρων προστασίας να είναι ιδιαίτερα αυξημένο, δημιουργώντας το κρίσιμο και αναγκαίο ανάχωμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από το ΕΣΥ.

Αντίθετα εν μέσω καραντίναςκοστολογήθηκαν νέες εξετάσεις για τις οποίες η Πολιτεία δεν αυξάνει τον σχετικό προϋπολογισμό, αντιγράφοντας πρακτικές άλλων.

Ήδη ο κλάδος πρέπει να καταβάλει πάνω από το 40% του εισοδήματός του σε εισπρακτικά μέτρα όπως είναι το rebateκαι το clawbackγια το έτος 2019, ενώ για το 2020 είναι ακόμη θολή η εικόνα λόγω των οικονομικών προβλημάτων που θα προκύψουν εξαιτίας της κρίσης.

Αυτό εξετάσθηκε στη σύσκεψηευρείας κλίμακαςπου πραγματοποιήθηκε από τοΣυντονιστικό Όργανοτων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακώνγιατρών για το clawback, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγουκαι στην οποία συμμετείχαν οι φορείς εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, τα Διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και οι Προέδροι των μεγαλύτερωνΙατρικώνΣυλλόγων της χώρας.

Το σύνολο των φορέων της ΠΦΥτου ιδιωτικού τομέα που συμμετείχε στη σύσκεψη, κατέληξε ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του κλάδου είναι ορατός, γι’ αυτό και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί σε συσπείρωση τους ιατρούς όλης της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)αλλά και όλοι οι φορείς της ΠΦΥ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για την επιβίωση του κλάδου (ιατρεία, πολυϊατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια),ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο όπου η διάγνωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της πανδημίας για τον έλεγχο της νόσου και για τον προσδιορισμό της ανοσίας του πληθυσμού.

Εξάλλου η ελάχιστηρευστότητα του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου θα πρέπει να αφιερωθεί στην αγορά αναλωσίμων αντιδραστηρίων και συντήρηση μηχανημάτων για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του πληθυσμούλόγω του κορωνοϊού.

Ζητούμε την ίδια αντιμετώπιση με την ιδιωτική δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και αντίστοιχες ευνοϊκέςρυθμίσειςσυμψηφισμού του παλαιού clawback, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί για τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος.

Η πανδημία του COVID-19 αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για ριζικήαναδιάρθρωση της ΠΦΥ με τρόποσύγχρονο και πέρα από ιδεοληψίες του παρελθόντος, ενώ θα πρέπει να γίνει μία νέα συμφωνία πολιτείας και ιατρικούκόσμου για τη θωράκιση της υγείας των Ελλήνων, πριν αυτή δοκιμαστεί σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.

Άλλωστε την ώρα που κουρεύονται βεβαιωμένα χρέη, είναι παράλογο να ζητούνταιχαράτσιατύπουclawback(αρπαγή)από τον ιατρικό κόσμο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

ΠΙΣ Ιατρικοί Σύλλογοι Φορείς ΠΦΥ
Πρόεδρος: Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

 

ΙΣΑθηνών:ΓεώργιοςΠατούληςΠρόεδρος,Περιφερειάρχης Αττικής, Φώτης Πατσουράκος Αντιπρόεδρος

 

ΠΟΣΚΕ: Φώτης Πατσουράκος Πρόεδρος

 

Αντιπρόεδρος Α: Άννα Μαστοράκου

 

ΙΣΘεσσαλονίκης: Νίκος Νίτσας Πρόεδρος, Μαρία ΧατζηδημητρίουΓ.Γραμματέας ΠΟΣΙΠΥ:

Σπύρος ΚραμποβίτηςΓ.Γραμματέας

 

Αντιπρόεδρος Β: Παύλος Καψαμπέλης

 

ΙΣΠειραιά: Νίκος Πλατανησιώτης Πρόεδρος

 

ΠΑΣΙΔΙΚ: Ιωάννης Καραμηνάς Πρόεδρος, Ευάγγελος Κατσίκης Αντιπρόεδρος

 

Γενικός Γραμματέας:Γεώργιος Ελευθερίου

 

ΙΣΠατρών: Άννα ΜαστοράκουΠρόεδρος

 

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος

 

  ΙΣΗρακλείου: Χάρης ΒαβουρανάκηςΠρόεδρος

 

 
  ΙΣΛάρισας: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος Πρόεδρος

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ