Νέα καθημερινότητα με μάσκα, από Δευτέρα -Πού είναι υποχρεωτική, ποιες συστήνει η επιτροπή

1103

Κομμάτι της καθημερινότητάς μας αναμένεται να γίνει η χρήση μάσκας με αφορμή την σταδιακή άρση μέτρων που ξεκινά από τη Δευτέρα.

Ήδη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε εκτεταμένα, σε πολλές από τις ενημερώσεις του για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σε στοιχεία που αφορούν στις προστατευτικές μάσκες, κάνοντας ανάλογα με την φάση της επιδημίας σύσταση για χρήση τους ή μη.

Αναφερόμενος στα δεδομένα που δεν στήριζαν τη χρήση της πριν από ορισμένες εβδομάδες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους».
Στις οδηγίες που δόθηκαν για τις μάσκες πάντως αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικου Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι «ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές».

Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Οι συνθήκες ωστόσο της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αλλάζουν και πλέον η «κοινωνία σιγά – σιγά θα ανοίξει», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας. Το γεγονός αυτό καθιστά σύμφωνα με τους ειδικούς στη φάση της άρσης των μέτρων που θα διανύσει από τη Δευτέρα η χώρα μας, υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Οι πολίτες πλέον θα πρέπει να φορούν μάσκα, είτε αυτή είναι χειρουργική, είτε αυτή είναι υφασμάτινη, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, όταν επισκέπτονται επιχειρήσεις που εκκινούν την λειτουργία του από τη Δευτέρα, όπως για παράδειγμα τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν.

Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Τσιόδρας, η χρήση της μάσκας «θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα». Ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συστήνεται πλέον η χρήση μάσκας είπε ότι «τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν». «Τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα», κατέληξε ο κος Τσιόδρας.

Ποιες μάσκες δεν πρέπει να φορούν οι πολίτες
Ο κ. Τσιόδρας προχώρησε σε εξειδικεύσεις και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις μάσκες που δεν πρέπει να φορούν οι πολίτες. Εξήγησε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό. «Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου», είπε συγκεκριμένα.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι πολίτες δεν είναι απαραίτητο να φορούν ιατρικές μάσκες, αλλά μπορούν να προτιμήσουν υφασμάτινες ακόμη και χάρτινες. Σημείωσε επίσης ότι επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά και επανέλαβε για μία ακόμα φορά πώς γίνεται η σωστή χρήση της μάσκας. Είπε ότι δεν πρέπει να την πιάνουμε από μπροστά κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα. «Μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές«, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίση εξήγησε για όποιον δεν έχει μάσκα ότι ισχύει το μέτρο της κάλυψης του προσώπου του αν βήχει ή αν φταρνιστεί με κάλυψη του προσώπου με χαρτομάντηλο ή μέσα στον αγκώνα του.

Αν κάποιος φοράει μάσκα και φτερνιστεί ή βήξει επιβάλλεται α έχει δεύτερη, εφεδρική μάσκα, αποθηκευμένη σε προστατευμένη σακούλα, σε περίπτωση κακής χρήσης της πρώτης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο το αντισηπτικό με το οποίο θα πρέπει να πλένονται τα χέρια πριν και μετά τη χρήση της μάσκας.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την εφαρμογή της απλής χειρουργικής μάσκας
Σχετικά με τις μάσκες μιας χρήσης, ο ΕΟΔΥ έχει δώσει επίσημες οδηγίες για την σωστή τοποθέτηση της μάσκας.

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ
Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια
Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:
σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης
Οδηγίες εφαρμογής της μάσκας
επιλογή του σωστού μεγέθους
εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού.
Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη
Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας
Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ