Πρόγραμμα ορθής διαχείρισης κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στο Δήμο Κιλελέρ

401

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα ορθής διαχείρισης κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στο Δήμο Κιλελέρ γίνεται μια προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγω της παραγωγής αποβλήτων από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά την διαχείριση των συσκευασιών τους. Πρακτικά, το πρόβλημα είναι έντονο στους Δήμους μεμεγάλεςαγροτικέςεκτάσειςόπως και ο δικός μας. Συγκεκριμένα, οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονται συνήθως μετά το άδειασμά τους στα σημεία υδροληψίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν,θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Βασικός στόχος για την αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών είναι η διαλογή και συλλογή τους από τον ίδιο το χρήστη έτσι ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνα απόβλητα.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Κιλελέρ προχωρά στην διανομή ειδικών πλαστικών σάκων για την συλλογή των συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Καλούμε λοιπόν τους προέδρους των κοινοτήτων να παραλάβουν από την αρμόδια αντιδημαρχία και να διανείμουν σε όλους τους επαγγελματίες αγρότες τις ειδικές σακούλες συλλογής.
Σύμφωνα με τις οδηγίες για την ορθή διαδικασία καθαρισμού κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων θα πρέπει οι αγρότες να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:
1. Φοράτε πάντα τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
2. Αδειάστε πλήρως το περιεχόμενο της φιάλης στο ψεκαστικό δοχείο.
3. Ξεπλένετε 3 φορές την κενή φιάλη με καθαρό νερό. Προσθέστε τα νερά ξεπλύματος στο ψεκαστικό δοχείο και ψεκάστε. Στραγγίστε καλά τη φιάλη.
4. Τρυπήστε τις κενές ξεπλυμένες φιάλες.
5. Τοποθετήστε τις κενές και ξεπλυμένες πλαστικές φιάλες στις διάφανες πλαστικές σακούλες συλλογής ΧΩΡΙΣ πώματα.
6. Τοποθετήστε τα πώματα σε ξεχωριστές πλαστικές σακούλες.
7. Κλείστε τις σακούλες προσωρινά και αποθηκεύστε τις σε ασφαλές μέρος.
8. Παραδώστε, κατόπιν ανακοίνωσης του Δήμου, τις γεμάτες σακούλες με τις καθαρές κενές πλαστικές φιάλες και τις σακούλες με τα πώματα στους χώρους που θα σας υποδειχθούν από τον Δήμο.
Ανακοινώνεται τέλος, στους παραγωγούς – χρήστες φυτοφαρμάκων, στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που εφαρμόζει ο Δήμος Κιλελέρότιθα πραγματοποιηθεί νέα συλλογή κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στις 7 – 8 Μαΐου σε συγκεκριμένες ώρες για τις οποίες θα ενημερωθούν άμεσα.
Παρακαλούμε θερμά την ευαισθητοποίηση σας και τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη ρίψη ή καύση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ