Σαν σήμερα 6 Μαρτίου 1910 η εξέγερση στο Κιλελέρ – “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” (BINTEO)

717

Η εξέγερση του Κιλελέρ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία, τον Μάρτιο του 1910 και κατέληξε στις 6 Μαρτίου 1910.

Οι ντόπιοι αγρότες ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα διευρυμένα προνόμια των «τσιφλικάδων» και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Η διαμαρτυρία κατάληξε όταν οι χωροφύλακες πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους αγρότες. Περισσότεροι από τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί από αυτούς τραυματίστηκαν.

Ακόμα και αν οι αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας, και η ίδια η Θεσσαλία, δόθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Βασίλειο της Ελλάδος μέσω της Συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως το 1881, οι αγροτικές περιοχές συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια να διοικούνται μέσω του συστήματος «Τσιφλίκι». Ενώ οι Τσιφλικάδες είχαν ένα ημι φεουδαρχικό καθεστώς. Οι Τσιφλικάδες υποχρεώθηκαν να παράσχουν στέγη για τους αγρότες τους και δεν τους επιτράπηκε να άγουν καταναγκαστική εργασία. Καθώς οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αγροτών επιδεινώθηκαν, οι διαμαρτυρίες έγιναν πιο συχνές, ιδίως μετά τη δολοφονία προσωπικοτήτων όπως ο ακτιβιστής Μαρίνος Αντύπας. Οι υποσχέσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά την εκλογική του εκστρατεία του 1910 σχετικά με τη γεωργική μεταρρύθμιση επιδείνωσαν περαιτέρω τις συνθήκες. Τον Μάρτιο του 1910 οι αγρότες διοργάνωσαν μαζική διαμαρτυρία στη Λάρισα.

Η εξέγερση του Κιλελέρ ξεκίνησε όταν αρκετές εκατοντάδες αγρότες προσπάθησαν να ταξιδέψουν με τρένο στη Λάρισα χωρίς να αγοράσουν εισιτήρια. Όταν το αίτημά τους απορρίφθηκε, οι αγρότες κατέβηκαν, συγκρούστηκαν με τον σταθμάρχης ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της Χωροφυλακής. Καθώς οι ειδήσεις για τις δολοφονίες εξαπλώθηκαν στη Λάρισα, οι συγκρούσεις μεταξύ των χωροφυλάκων και των διαδηλωτών επεκτάθηκαν.

Με πληροφορίες από wikipedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ