Τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Λάρισα

665

Πιστοί στην παράδοση, οι κάτοικοι της Λάρισας διατηρούν ορισμένα χριστουγεννιάτικα έθιμα αναλλοίωτα στο χρόνο.

Η «γουρουνοχαρά», τα «Μπαμπαλιούρια», αλλά και οι «Καμήλες και Ντιβιτζήδες», είναι κάποια από αυτά που γιορτάζονται σταθερά κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία της Λάρισας.

Η «γουρουνοχαρά» είναι ένα έθιμο όπου το γλέντι συνδυάζεται με το σφάξιμο και το ψήσιμο του γουρουνιού. Το έθιμο γιορτάζεται σε κάποια χωριά της περιοχής, ενώ στη Λάρισα αναβιώνει κάθε χρόνο την περίοδο των γιορτών στη συνοικία της Φιλιππούπολης, όπου οι κάτοικοι έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολική Ρωμυλία. Τις μέρες της «γουρουνοχαράς» οι κάτοικοι μαγειρεύουν παραδοσιακά εδέσματα από την Ανατολική Ρωμυλία, τα οποία προσφέρουν στους επισκέπτες μαζί με χοιρινό κρέας αλλά και άφθονο κρασί.

Από την άλλη, στην περιοχή Μεγάλο Μοναστήρι της Λάρισας ένα έθιμο που γιορτάζεται την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και αναβιώνει ακόμη και σήμερα είναι οι «Καμήλες και Ντιβιτζήδες». Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Ρωμυλία και σχετίζεται με την ανταλλαγή των ευχών για καλή χρονιά, ενώ τα δρώμενα που πραγματοποιούνται στην περιοχή περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και έναν παραδοσιακό χορό, με τη μορφή του ζωναράδικου.

Στην περιοχή της Ελασσόνας το έθιμο που συναντά κάποιος την περίοδο της Πρωτοχρονιάς είναι τα «Μπαμπαλιούρια». Άνδρες με μάσκες ζώων, κρεμασμένα κουδούνια, αλλά και με ιδιόρρυθμες στολές, τριγυρίζουν στα χωριά για να μοιράσουν ευχές και το μήνυμα της νέας χρονιάς. Σε κάποια σπίτια το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ψήνεται και η παραδοσιακή κρεατόπιτα και γίνεται το γιορτινό τραπέζι. Σύμφωνα με το έθιμο, ο τυχερός που θα βρει το χρυσό φλουρί θα είναι καλότυχος και ευτυχισμένος το νέο έτος.

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ