Τέμπη: Τι προκάλεσε το… μανιτάρι φωτιάς – Γιατί ερευνάται το ξυλόλιο

813

Σήμερα, Δευτέρα, η ομάδα των τεχνικών συμβούλων, που αποτελείται από τους διερευνητές Γιώργο Βλασσόπουλο, Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη, Κώστα Λακαφώση, Βασίλη Παπαδόπουλο και Γιώργο Περιβολιώτη, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, θα εστιάσει σε ύποπτη ουσία που εντοπίστηκε στο εμπορικό τρένο.

Τέμπη: Τον γρίφο της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων τον περασμένο Φεβρουάριο προσπάθησαν να λύσουν στην τετράμηνη έρευνά τους οι πραγματογνώμονες των οικογενειών μελετώντας τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους.
Αύριο, Δευτέρα, η ομάδα των τεχνικών συμβούλων, που αποτελείται από τους διερευνητές Γιώργο Βλασσόπουλο, Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη, Κώστα Λακαφώση, Βασίλη Παπαδόπουλο και Γιώργο Περιβολιώτη, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, θα εστιάσει σε ύποπτη ουσία που εντοπίστηκε στο εμπορικό τρένο.

Ταυτοποίηση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία, ταυτοποιήθηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, η οποία αναφέρεται ως «υλικό ανευρεθέν επί της εξωτερικής επιφάνειας της 2ης ηλεκτράμαξας της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας» στα δείγματα που αναλύθηκαν κατά το διάστημα από 18 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2023. Το ξυλόλιο χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία. Επειδή, όμως, τα συστατικά της ουσίας αυτής είναι κοντινά με αυτά της βενζίνης και η τιμή της μικρότερη κατά περίπου 10 φορές, χρησιμοποιείται και στη νόθευση καυσίμων.

Οι πραγματογνώμονες θα ζητήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, απαντήσεις από τις ανακριτικές Αρχές για το πώς βρέθηκε η ουσία αυτή στην εξωτερική λαμαρίνα της δεύτερης μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας, η οποία είχε δύο μηχανές λόγω του βάρους του φορτίου της. Οι ίδιοι με τις έως τώρα έρευνές τους δεν κατάφεραν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να δώσουν μια λογική εξήγηση για την ύπαρξη της ουσίας αυτής που προκαλεί γρήγορη ανάφλεξη και θα μπορούσε, όπως εκτιμούν, να ευθύνεται για το πελώριο… μανιτάρι φωτιάς που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Τραγωδία στα Τέμπη: «Η δειγματοληψία δεν έγινε μέσα στις πρώτες 24 ώρες όπως θα έπρεπε»

Αυτό που θα τονίσουν, πάντως, οι πραγματογνώμονες είναι η καθυστέρηση στη λήψη δειγμάτων για χημικές αναλύσεις από τον τόπο της τραγωδίας. Τα δείγματα που εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους λήφθηκαν από τη Χημική Υπηρεσία Λάρισας, 29 ημέρες μετά το δυστύχημα στις 29 Μαρτίου, την ημέρα που και οι ίδιοι οι διερευνητές έφτασαν στο σημείο για να πάρουν δείγματα.

«Η δειγματοληψία δεν έγινε μέσα στις πρώτες 24 ώρες όπως θα έπρεπε να έχει γίνει προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη πτητικών ουσιών, αλλά έγινε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και έπειτα από αιτήματα των δικηγόρων των οικογενειών και των τεχνικών τους συμβούλων», θα επισημάνουν οι πραγματογνώμονες.

Θα σταθούν στο γεγονός ότι στις εκθέσεις εξετάσεων δειγμάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους, μεταξύ άλλων, περιγράφεται θεωρητικά η αποσύνθεση του ελαίου μετασχηματιστή όταν αυτό καίγεται ή εκτίθεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αναφέρονται τα πιθανά προϊόντα αποσύνθεσης, ενώ απλώς σημειώνεται η ύπαρξη ξυλολίου, μιας ουσίας που δεν δικαιολογείται στο σημείο, ούτε ως συστατικό αλλά ούτε και από τα πιθανά προϊόντα της καύσης του ελαίου των μετασχηματιστών.

Αρα, η ανάκριση θα πρέπει να διερευνήσει την προέλευση της ιδιαίτερα εύφλεκτης αυτής ουσίας που εντόπισαν οι χημικές αναλύσεις όπως θα τονίσουν στη συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ