Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα κατοχής στην τοπική κοινότητα Δοξαρά»

206

Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου, στην πλατεία του Δοξαρά του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο πρόεδρος του χωριού Λάμπρος Παλιοκώστας, στην ομιλία για το γεγονός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
“…Γυρίζουμε στις 12 Μαΐου 1944, 79 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή, ο Άγιος Γεώργιος, το Λουτρό και το Πολυνέρι, με την ομαδική εκτέλεση 24 αθώων πατριωτών. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.
Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει…είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Σήμερα εδώ από το Δοξαρά , υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατος αγωνιστές του Δοξαρά ».

Στην εκδήλωση κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων ο Δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Λαδόπουλος, όπως και οι πρόεδροι των ΤΚ Δοξαρά Λ. Παλιοκώστας, Αγίου Γεωργίου Γ. Νανούλη, Πολυνερίου Σ. Σκουμπούτης, Λουτρού Ε. Αγγέλης και Κάστρου Α. Γόγουλας, ο Αντισμήναρχος Ι. Βολιώτης ως εκπρόσωπος του ΑΔΦ Λαρίσης, ο Αντιπύραρχος Αχ. Τσιφούτης εκπροσωπώντας τις ΠΥ Λάρισας και ο Θ. Ζέρβας εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αχ. Βαρδακούλης ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Ακριβούλης, η γ.γ το Δήμου Κιλελέρ Β. Χλιάπη –Γκουνιαρούδη, ο Ταγματάρχης Κ. Τραπάτσας ως εκπρόσωπος του διοικητή της 1ης Στρατιάς, η Υπαστυνόμος Α’ από το ΑΤ Κιλελέρ Σ. Μουλά και ο υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αθ. Παλιοβάϊος.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ