Μεγάλο ενδιαφέρον για τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

434

Οι δεσμευτικές προσφορές ανήλθαν στα 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος.

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2020 η δεύτερη, δεσμευτική φάση του market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, έργο που αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρεία κοινής ωφελείας Gastrade A.E., όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή της.

Με δεσμευτικές προσφορές που στο σύνολό τους έφθασαν μέχρι και τα 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, αλλά και τελικοί καταναλωτές, σφράγισαν το ενδιαφέρον τους για τη δέσμευση δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό. Οι ποσότητες αυτές θα παραδίδονται στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και θα διοχετεύονται στις αγορές της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Aπό ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσότητες έχουν δεσμεύσει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ, και μάλιστα για μακρύ χρονικό διάστημα. Τις προθέσεις της επιβεβαίωσε και η βουλγαρική Bulgartransgaz, αλλά και η Σερβία, δεσμεύοντας ποσότητες φυσικού αερίου. Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, δεν προσήλθε τελικά για δέσμευση ποσοτήτων η ρουμανική Romgaz, αν και το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει ενδιαφέρον. Από ρουμανικής πλευράς πάντως, ποσότητες φέρονται να έχουν δεσμεύσει δύο ιδιωτικές εταιρείες trading.

Η ανταπόκριση της αγοράς στο market test του LNG Αλεξανδρούπολης υπήρξε άκρως ικανοποιητική και ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που εκδηλώθηκε σε πρόσφατες αντίστοιχες περιπτώσεις νέων έργων στην περιοχή μας, αναφέρει η ανακοίνωση της Gastrade.

«Το εξαιρετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα της δεύτερης, δεσμευτικής φάσης του market test για το έργο της Αλεξανδρούπολης και η συμμετοχή πολύ σημαντικών ενεργειακών ομίλων της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη αποτελεί το πλέον ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου και εντέλει για την ενεργειακή αναβάθμιση, την ασφάλεια και τον ενεργειακό πλουραλισμό στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά και αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις σταθερές βάσεις πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η συγκεκριμένη επένδυση», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Gastrade.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του market test διεξήχθη υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση και την κατανομή της δυναμικότητας που εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 36 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2009/73/ΕΚ.

Το έργο του FSRU Aλεξανδρούπολης προχωράει τόσο με τη στήριξη των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε., η οποία το έχει εντάξει από το 2013 στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, αφού αποτελεί υποδομή που μπορεί να διασφαλίσει διαφοροποίηση πηγών φυσικού αερίου για τις χώρες των Βαλκανίων.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ