Μια χρήσιμη «ανάσα»

311

Η κρίση αποφεύχθηκε, για τώρα. Μέχρι το Σάββατο το απόγευμα ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η Αγκυρα θα ανέβαζε και άλλο την ένταση δοκιμάζοντας τις αντοχές της Αθήνας. Η μεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της αμερικανικής διπλωματικής μηχανής έφεραν αποτελέσματα. Πρόκειται για μια εύθραυστη ισορροπία. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο υπήρχε έντονη ανησυχία πως ο Ερντογάν θα την χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία προκειμένου να τορπιλίσει την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Το είχε ήδη κάνει με την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και επιχείρησε να το ξανακάνει με αφορμή τις δηλώσεις Μακρόν και την συνάντηση της Κορσικής.

Είναι σαφές πως η πίεση στην Τουρκία ήταν μεγάλη. Η τελευταία υποβάθμιση της τουρκικής πιστοληπτικής ικανότητας αποδόθηκε σε γεωπολιτικό ρίσκο. Τα μηνύματα που έφτασαν στην Αγκυρα ήταν αυστηρά.

Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση. Στην Αγκυρα υπάρχουν αντικρουόμενα κέντρα εξουσίας. Κάποιοι θα εμφανίζονται πιο σκληροί και θα βάζουν ανέφικτους όρους για την επανέναρξη του διαλόγου. Τις τελευταίες εβδομάδες χύθηκε πολύ δηλητήριο με την μορφή δηλώσεων και προκλήσεων. Θα πάρει καιρό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αν ποτέ ομαλοποιηθεί πλήρως.

Η Ελλάδα κέρδισε πάντως χρόνο, και αυτό είναι θετικό. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων περιέχει -επιτέλους- ένα κομμάτι άμεσης αποδόσεως. Η περίοδος μέχρι τις αμερικανικές εκλογές είναι πολύ επικίνδυνη και δεν συνέφερε την Αθήνα να εκδηλωθεί μία κρίση με την Τουρκία έως τότε. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κράτησαν Θερμοπύλες με απίστευτο πείσμα εργαζόμενα αδιάκοπα στα όρια της εξάντλησης χρειάζονται και αυτά μια ανάσα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ