Μείωση – ορόσημο για το κόστος δανεισμού

374

Την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αποδεικνύουν η συνεχής μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την μείωση του κόστους δανεισμού, για πρώτη φορά, κάτω από το φράγμα του 1% για το 10ετές ομόλογο. 

Ο υπουργός προσέθεσε πως «συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ορόσημο η απόδοση κάτω του 1%

Το θεαματικό ράλι των ελληνικών ομολόγων (σύμφωνα με τους Financial Times) οδήγησε σε ένα νέο ορόσημο την αγορά: την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1%. Για πρώτη φορά, στην πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία, το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο έπεσε κάτω από το φράγμα του 1%, παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να συγκαταλέγονται στα λεγόμενα junk bonds.

Μόλις τον περασμένο μήνα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία BB, η οποία, όμως, βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από τη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, η οποία αποτελεί και το διαβατήριο τόσο για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και την συμμετοχή τους στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων.

Στελέχη τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή ελληνικών ομολόγων αποδίδουν τις εξαιρετικές αυτές επιδόσεις σε τρείς κυρίως παράγοντες. Πρώτον, στις συγκριτικά καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτές της ΕΕ Υπενθυμίζεται ότη ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος θα αυξηθεί μόλις κατά 1,1%, έναντι 2,5% που είναι η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία. Ο δεύτερος παράγοντας συνδέεται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην επίτευξη της φιλόδοξης πρόβλεψης. Ταυτόχρονα το προφίλ της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι πιο φιλικό προς τις επενδύσεις και τους επενδυτές, γεγονός που ενθαρρύνει ξένους οίκους να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Τρίτον, μέσα σε ένα ευνοικό διεθνή περίγυρο, τα ελληνικά ομόλογα παρά το νέο ρεκόρ τους συνεχίζουν να προσφέρουν τις υψηλότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, γεγονός που αν συνδυαστεί με το αίσθημα ασφάλειας που αρχίζει να εμπαιδώνεται, τα καθιστούν ελκυστικά για τους επενδυτές.

Ετσι σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίασης η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ως το 0,949%, του 5ετούς στο 0,30% και του 15ετούς στο 1,38%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 68 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 16 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,99% απο 1,04% χθες, έναντι -0,38% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει στο 1,37% από 1,43% χθες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ