Πηνειός: Φωτογραφίες και μύθοι μιας άλλης εποχής (ΦΩΤΟ)

1695

Ο Πηνειός, ο θεός ποταμός της Θεσσαλίας, ήταν σύμφωνα με το μύθο, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Με τη Νύμφη Κρέουσα, κόρη του Ωκεανού και της Γαίας, γέννησε τον Υψέα και τη Στίλβη, μητέρα του Λαπίθη, αρχηγέτη των Λαπιθών. Κόρη του Πηνειού ήταν και η Νύμφη Δάφνη, ιέρεια της Μητέρας Γης ,η οποία απέκρουσε τον έρωτα του θεού Απόλλωνα και κυνηγημένη κατέφυγε στην κοιλάδα των Τεμπών, όπου επικαλέστηκε τη Μητέρα Γη, που τη μεταμόρφωσε στο φυτό δάφνη.

Σύμφωνα με ένα άλλο μύθο οι Θεοί του Ολύμπου ζήλεψαν την εύνοια του Απόλλωνα για το όμορφο βουνό, την Πίνδο, στην οποία είχε εμπιστευτεί τις αγαπημένες του Μούσες και Νύμφες. Έτσι ο Απόλλωνας για να ματαιώσει τα άσχημα σχέδια των θεών πάντρεψε την Πίνδο με ένα όμορφο και γενναίο παλικάρι, τον ξακουστό Λίγκο (τα σημερινά βουνά Χάσια). Από την ένωση του αγαπημένου και ευτυχισμένου ζευγαριού άρχισαν να ξεπροβάλουν μαγευτικές κοιλάδες και γοητευτικά τοπία στη Δυτική Θεσσαλία. Αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τους Θεούς και απαίτησαν τον χωρισμό τους. Μάταια τα δυο βουνά παρακαλούσαν κι έχυναν πικρά δάκρυα για να τα αφήσουν ενωμένα, οι Θεοί σκληροί και αμετάπειστοι ανάγκασαν το ζευγάρι να χωρίσει. Από τότε η Πίνδος και ο Λίγκος (Χάσια), νοσταλγώντας την χαμένη αγάπη και ευτυχία τους, συνέχεια δακρύζουν. Από τα δάκρυα αυτά δημιουργήθηκε ο Πηνειός που πηγάζει από το σημείο του χωρισμού των δύο αγαπημένων βουνών.

Ένας άλλος μύθος λέει πως ήταν μια φορά μια μάνα που είχε τρία παιδιά. Το ένα, το μεγαλύτερο, το έλεγαν Αχελώο, το δεύτερο Άραχθο και το τρίτο Πηνειό. Ζούσαν όλοι μαζί πάνω στην Πίνδο. Μια μέρα, ξύπνησαν τα παιδιά και είδαν πως η μητέρα τους έλειπε. Έψαξαν αλλά δε τη βρήκαν πουθενά. Αποφάσισαν λοιπόν να πάρουν διαφορετικές κατευθύνσεις ψάχνοντας και φωνάζοντας. Το πρώτο παιδί έκανε προς το Βραχώρι (Αγρίνιο) σχίζοντας ορμητικά τα βουνά και αφρίζοντας. Το δεύτερο πήγε προς την Άρτα και το τρίτο, ο Πηνειός, κατέβηκε στη Θεσσαλία, που την περπάτησε ολόκληρη χωρίς αποτέλεσμα. Δε τη βρήκαν πουθενά τη μάνα τους και απελπισμένα έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν.

Πηγή: http://culture.larissa-dimos.gr

Φωτογραφίες: facebook: Ιχνηλατώντας την Παλιά Λάρισα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ