Πώς η Τουρκία ακύρωσε πριν από 11 χρόνια τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας

373

Η κινητοποίηση των τελευταίων ωρών από πλευράς τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θεωρούνταν απόλυτα αναμενόμενη από την ελληνική πλευρά καθώς έχει στόχο να μην ισχύσει στην πράξη η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου για τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα θαλάσσια σύνορά μας.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2009 όταν δεν κυρώθηκε αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, κατόπιν παρέμβασης της Άγκυρας. Τη συγκεκριμένη παρέμβαση αποκάλυψε ο τέως αρχηγός του τουρκικού στόλου, υποναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο γνωστός εμπνευστής της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο απόστρατος αξιωματικός αποκάλυψε πολύ πρόσφατα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Haberturk όλα όσα είχαν γίνει πριν από 11 χρόνια.

Όπως τονίζει, «το 2009, υπεγράφη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που αφορούσε στα δικαιώματα και της Αλβανίας στα νησιά της Αδριατικής. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε προς όφελός της τα «πλευρικά» σύνορα. Εμείς στείλαμε κρυφά την έκθεσή μας στην Αλβανία και προειδοποιήσαμε: «Σας εξαπατούν». Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, η Αλβανία αντιτάχθηκε στην Ελλάδα και είπε:

«Δεν είναι δίκαιο τα νησιά σας και η γη μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα», ενώ ακύρωσε τη συμφωνία προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Ελλάδα ήθελε επανειλημμένα τα νησιά να γίνουν αποδεκτά ως περιοχές με ισότιμη θαλάσσια δικαιοδοσία όπως η ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν μπορούσε να πείσει ούτε την Αλβανία ούτε την Ιταλία. Ωστόσο, με τα ίδια επιχειρήματα προβάλλει αξιώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…».

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά Τούρκος αξιωματούχος παραδέχθηκε δημόσια ότι η προσφυγή του τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας που οδήγησε στην ακύρωση της Συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΕΞ της χώρας του και της Ελλάδας, έγινε κατόπιν παρέμβασης και καθοδήγησης της Τουρκίας.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ