Στο 1,5 δισ. οι εισπράξεις χρεών από εισφορές που ρυθμίστηκαν

359

Αγγιξαν το 1,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές κατά το προηγούμενο έτος, καθώς η ρύθμιση των έως 120 δόσεων έδωσε ώθηση στον ρυθμό διακανονισμού των οφειλών, με αποτέλεσμα τα ρυθμισμένα ποσά να ανέρχονται σε τουλάχιστον 5 δισ.

Ετσι, όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί στις αρχές του 2019 για εισπράξεις της τάξεως του 1,367 δισ. Βέβαια, το συνολικό χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019, το συνολικό ποσό των 29,673 δισ. σε οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ, μετά τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, διαμορφώθηκε στα 35,383 δισ. (τρέχον υπόλοιπο).

Να σημειωθεί εδώ ότι το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά, διότι αφενός εντάσσονται νέοι οφειλέτες (με όλες τις προηγούμενες οφειλές τους) και αφετέρου οι οφειλές των ενταγμένων οφειλετών είτε αυξάνονται λόγω των μηνιαίων πρόσθετων τελών καθυστέρησης και από νέες οφειλές που δημιουργούν οι οφειλέτες αυτοί, είτε μειώνονται λόγω καταβολών ποσών (δόσεις ρύθμισης, έναντι καταβολή, εξόφληση), διαγραφών, συμψηφισμών, επανυπολογισμών εισφορών κ.λπ.

Το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ στις 30/09/2019 ήταν 35,542 δισ. ευρώ. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο το χρέος μειώθηκε κατά 159,311 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή στο συνολικό χρέος διαμορφώνεται από τα εξής:

• Νέες εντάξεις οφειλετών, οι οποίοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη.

• Διαβίβαση νέων οφειλών και αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο Κέντρο. Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, εκτός των άλλων, εντάχθηκε και μεγάλος όγκος οφειλών μη μισθωτών ΕΦΚΑ για το έτος 2018.

• Μείωση οφειλών λόγω του επανυπολογισμού των οφειλών μη μισθωτών που προβλέπει ο ν. 4611/2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, παρατηρείται μείωση του τρέχοντος υπολοίπου των οφειλών που προέρχονται από τον τ. ΟΑΕΕ κατά περίπου 1,076 δισ., η οποία εκτιμάται ότι είναι κυρίως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

• Διαγραφές, μειώσεις, συμψηφισμοί οφειλών και εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ρυθμίσεων.

Οπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου, η ρύθμιση των έως 120 δόσεων του ν. 4611/2019 οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του πλήθους των ρυθμίσεων στο ΚΕΑΟ. Ετσι, στο τέλος του 2019 οι ενεργές ρυθμίσεις του ν. 4611/2019 έφτασαν σε πλήθος τις 454.022, ενώ το ρυθμισμένο ποσό ξεπέρασε τα 5 δισ. Οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ εντός του τριμήνου Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2019 ανέρχονται σε 456,927 εκατ. Από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου  έχουν εισπραχθεί συνολικά 5,709 δισ.

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ενώ θετικά αποτελέσματα απέφερε το πρόσφατο μέτρο για την καταβολή των εισφορών από επιχειρήσεις καζίνο. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπει ότι η καθυστέρηση καταβολής ή ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών πέραν των 60 ημερών, επιφέρει ανάκληση της άδειας λειτουργίας για διάστημα δύο μηνών. Η εφαρμογή της διάταξης υποχρέωσε οφειλέτες που συσσώρευαν υψηλές οφειλές πολλών ετών να προχωρήσουν στη ρύθμιση αυτών.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ