Στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης οι πράσινες επενδύσεις

300

Το μήνυμα ότι οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πολιτικές έχουν καθοριστική συμβολή στην ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού και ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρον τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την επανεκκίνηση της οικονομίας έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο πρώτο άτυπο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος μετά την πανδημία του κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η συνολική πρόταση-πακέτο για την ανάκαμψη, το επονομαζόμενο Recovery Plan –το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– έχει την προοπτική να μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία, που θα εξασφαλίζει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, που θα δημιουργεί πράσινη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, διατηρώντας τον στόχο της επίτευξης μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης έως το 2050.
«πακέτο» 750 δισ.

Η εν λόγω πρόταση-πακέτο περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν, στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισ. ευρώ (22,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 9,5 δισ. ευρώ δανείων) για την προσεχή τετραετία. Το σχέδιο ανάκαμψης έχει στο επίκεντρό του την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και βασικοί άξονές του είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, οι πράσινες μεταφορές, οι ΑΠΕ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ο υπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας ουσιαστικά έως το 2023 (πολύ νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο), με δεδομένη τη διασφάλιση ότι θα είναι μια δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του νομικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση. Ανέφερε ακόμα ότι το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα δύνανται να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας και να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση μιας περισσότερο ανθεκτικής, βιώσιμης και μελλοντικά ασφαλούς Ευρώπης.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ