Θεοδωρικάκος για άνοιγμα σχολείων: Όλα θα είναι στη θέση τους την πρώτη μέρα

330

Στην επαναλειτουργία των σχολειών, στην τηλεργασία αλλά και στην παράταση της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών εστίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (2/9) ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Εμπιστευόμαστε τα νέα παιδιά. Με τη στενή συνεργασία, μαθητών, γονέων, καθηγητών, κράτους, τοπικής αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση. Εάν συνεργαστούμε θα τα καταφέρουμε καλά» σημείωσε για την επαναλειτουργία των σχολείων, προσθέτοντας ότι «γίνονται τα πάντα για να είναι απολύτως έτοιμα τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Εστιάζοντας στη χρήση μασκών στα σχολεία ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε «όταν οι λοιμωξιολόγοι είπαν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες στα σχολεία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δωρεάν παροχή μασκών προς όλους. Μετά, το ΥΠΕΣ έδωσε πάνω από έξι εκ ευρώ στην ΚΕΔΕ για μάσκες. Ο διαγωνισμός για τις μάσκες γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Όλα θα είναι στη θέση τους την πρώτη μέρα».

Αναφερόμενος στο θέμα της καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο είναι μείζον με αφορμή και τον κορονοϊό, υποστήριξε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε φέτος παραπάνω από 28 εκατομμύρια ευρώ για να προσληφθούν 9.474 υπάλληλοι. «Οι 5.000 θα είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιποι μερικής» δήλωσε.

«Κάναμε ότι χρειάζεται ώστε το σχολικό περιβάλλον να είναι υγιές, καθαρό και ασφαλές για τα παιδιά μας» υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα, πως δόθηκε  η θεσμική δυνατότητα στους δημάρχους, αν χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις, οι μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι της καθαριότητας να γίνουν πλήρους, ή να γίνουν αυτοτελώς, μερικές σύντομες προσλήψεις.

«Δεν υποδείχθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιλόγων, οι εισηγήσεις των οποίων καθοδηγούν τις πολιτικές αποφάσεις στον χώρο της Παιδείας, ότι εάν υπάρχουν 25 παιδιά μέσα σε μια τάξη δημιουργείται πρόβλημα» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και συμπλήρωσε πως τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα βρουν τον τρόπο και τη διάταξη σε κάθε αίθουσα. «Είναι ισχυρό μέτρο ασφαλείας η μάσκα. Να τη χρησιμοποιήσουμε και να τη συνηθίσουμε όλοι» πρόσθεσε.

Τηλεργασία

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο υπουργός γνωστοποίησε ότι επίκειται νομοθεσία για τους υπαλλήλους του δημοσίου που έχουν παιδιά σε ευάλωτες ομάδες, και άρα θα πρέπει να μένουν σπίτι.

Όπως είπε, το νομοθέτημα, θα δίνει τη δυνατότητα τουλάχιστον στον γονέα να εργάζεται από το σπίτι «και αν τα καθήκοντά του στο δημόσιο δεν αντικαθίστανται με τηλεργασία, θα υπάρξει ρύθμιση εναλλακτικών ωραρίων μειωμένων. Σε κάθε περίπτωση ο ένας από τους δύο γονείς θα είναι σπίτι. Για εμάς προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή».

Αδήλωτα τετραγωνικά

Τέλος, σχολιάζοντας την παράταση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών, υπογράμμισε πως έως τώρα έκαναν αίτηση πάνω από 1.650.000 πολίτες, σε αριθμούς ερισσότερα από 36 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

«Αν δεν κάναμε τη ρύθμιση, οι άνθρωποι αυτοί θα πλήρωναν στους δήμους, πρόστιμα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ