Γιατί οι Βολιώτες λέγονται «Αυστριακοί» – Τα τρία σενάρια για το θρυλικό παρατσούκλι

606

Εδώ και πολλές δεκαετίες το “παρατσούκλι” των Βολιωτών είναι “Αυστριακοί”. Πως όμως τους “κόλλησε” αυτή η… καταγωγή; Για την ακρίβεια, κυκλοφορούν τρία σενάρια, τα οποία βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, χωρίς όμως ο μύθος να αναφέρει για ποιο από τα τρία έλαβαν αυτό το όνομα.

Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι τους έδωσαν το προσωνύμιο Θεσσαλονικείς έμποροι λόγω των ιδιαίτερα ανεπτυγμένων εμπορικών σχέσεων με την Αυστρία μέσω του λιμανιού του Βόλου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι προέκυψε όταν οι Βολιώτες έβαλαν Αυστριακές σημαίες στα μαγαζιά τους για να αποφύγουν να φορολογηθούν από το ελληνικό κράτος μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας σε αυτό (1881) και την επιβολή βαριάς φορολογίας από την Κυβέρνηση στην ενσωματωθείσα περιοχή.

Τρίτο σενάριο: Μέχρι τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεε τον Βόλο με την Αθήνα, οι Βολιώτες ταξίδευαν στον Πειραιά με πλοία της Αυστριακής εταιρείας Τριεστίνα.

Οι ερμηνείες είναι πολλές και διαφορετικές. Μία φαίνεται ότι ισχύει. Διαλέξτε ποια ταιριάζει στα δικά σας γούστα, διότι ιστορικά στέκουν και οι τρεις.

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ