Μαγνησία: Σημαντικός οικισμός των ιστορικών χρόνων στη θέση Μαγούλα Πλατανιώτικη

303

Πρόγραμμα αρχαιολογικών ανασκαφών είναι σε εξέλιξη κοντά στο χωριό Πλάτανος Αλμυρού και συγκεκριμένα, στη θέση Μαγούλα, όπου έχει εντοπιστεί ο σημαντικότερος οικισμός των ιστορικών χρόνων, που είναι τμήμα της πόλης της Άλου, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Γιάννης Λώλος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο καθηγητής τόνισε, ότι ο οικισμός είναι των ιστορικών χρόνων, ξεκινώντας από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι την ύστερη ελληνιστική περίοδο και λίγο την ρωμαϊκή, καλύπτοντας ένα χρονολογικό φάσμα, περίπου 6 αιώνων, ενώ σε βαθύτερα στρώματα έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα της εποχής του χαλκού, δηλαδή της Μυκηναϊκής περιόδου.

Συμμετέχουν φοιτητές και από άλλες χώρες!

«Εμείς εστιάζουμε στον οικισμό των ιστορικών χρόνων, των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων, σε κοινή προσπάθεια με την Εφορία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας», τόνισε ο κ. Λώλος, που διεξάγει την ανασκαφή με την καθηγήτρια του Π.Θ. Βάσω Ροντήρη.
Ο καθηγητής είπε ότι κάθε χρόνο γίνονται ανασκαφές, με φοιτητές του Π.Θ. και άλλων Πανεπιστημίων, που εθελοντικά συμμετέχουν από τη Γερμανία και τη Γαλλία, λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο σημαντικότερος οικισμός των ιστορικών χρόνων στην πεδιάδα του Αλμυρού.

Tο σκάμμα από τα βόρεια

Νέα ανασκαφή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Για φέτος, η νέα ανασκαφή έχει προγραμματιστεί να γίνει για έναν μήνα, τον Σεπτέμβριο, με οικονομική στήριξη και υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δήμου Αλμυρού, καθώς και με ιδιωτικές χορηγίες, της SOVEL, της Family Farma ΑΕ, την Αειφόρο και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή της ανασκαφής.
Ο κ. Λώλος υπενθύμισε ότι οι ανασκαφές που έγιναν κοντά στην εθνική οδό και φαίνεται το τείχος, αφορούν έναν βραχύβιο οικισμό, που ο Ολλανδός καθηγητής Ρέιντερς ονόμασε νέα Άλος, διότι ήταν οικισμός για τέσσερις δεκαετίες περίπου, λίγο περισσότερο από μια γενιά και εγκαταλείφθηκε.

Στιγμιότυπο από την ανασκαφή

«Η πόλη ταυτίζεται με αρκετή
βεβαιότητα στη θέση που ανασκάπτεται»

Ο καθηγητής τόνισε ότι για την Άλο γνωρίζουμε ότι υφίστατο, τουλάχιστον από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι τα ρωμαϊκά, άρα η πόλη αυτή ταυτίζεται με αρκετή βεβαιότητα στη θέση που ανασκάπτεται. Επίσης είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια γίνεται ανασκαφή τεσσάρων οικιών, που δίνουν πολύ σημαντικά στοιχεία. «Έχουμε την τύχη να έχουμε πολύ καλή στρωματογραφία, οι ανασκαφικοί ορίζοντες, να μην έχουν υποστεί αναμόχλευση από νεώτερες περιόδους, ενώ υπάρχουν και πολύ καλά ανασκαφικά σύνολα», επισήμανε ο καθηγητής Αρχαιολογίας.
Ακόμη τόνισε, ότι στις ανασκαφές υπάρχει βοτανολόγος που μελετά για βοτανικά κατάλοιπα, ζωοαρχαιολόγος, που μελετά τα οστά και σχετίζονται με τη διατροφή των ανθρώπων, άλλοι άνθρωποι μελετούν την κεραμική και γενικότερα μια επιστημονική ομάδα που θα βοηθήσει να τεκμηριώσουν τη ζωή και τη δραστηριότητα των ανθρώπων, εκείνη την περίοδο.

O κ. Γιάννης Λώλος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πηγή: magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ