Πάνος Παπανικολάου: «Ο ασθενής θα πληρώνει ακόμη και 3.000 ευρώ για επέμβαση στο ΕΣΥ»!

586

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των γιατρών για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία που θέτει σε λειτουργία το Υπουργείο Υγείας με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντή Νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας κ. Πάνο Παπανικολάου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή , να υπογραμμίζει πως με αυτή την απόφαση το Υπουργείο και η κυβέρνηση νομιμοποιούν το φακελάκι στα δημόσια Νοσοκομεία.
Ο κ. Παπανικολάου επιτέθηκε τόσο στον κ. Γεωργιάδη, τον νέο Υπουργό Υγείας όσο και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Μαρινάκη, ο οποίος ανέφερε ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί χρηματισμού των γιατρών του ΕΣΥ.

«Ψέματα χειρότερα από του Πινόκιο»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης βγαίνει και λέει ψέματα χειρότερα από του Πινόκιο. Τελευταία φορά που το έκανε ήταν πριν τις γιορτές όταν είπε αισχρά ψέματα για τους δήθεν παχυλούς μισθούς που παίρνουν νοσοκομειακοί γιατροί, παρουσιάζοντας πλαστούς μισθούς και παρουσίασε τα μεικτά ως καθαρά», σχολίασε ο κ. Παπανικολάου και χαρακτήρισε τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης χυδαία.
Σημείωσε δε, ότι η εν λόγω διάταξη νομοθετήθηκε πριν από δύο χρόνια, επί θητείας της τότε Αν. Υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα.
«Λένε ότι αφού φακελάκι υπάρχει, τι να κάνουμε; Ο κόσμος θέλει να δίνει λεφτά στον χειρουργό, λέγανε. Ο κόσμος δεν θέλει να δίνει λεφτά, ο κόσμος εκβιάζεται από τη μειοψηφία των επιόρκων και τους οποίους έπρεπε να τους είχαν διώξει από το ΕΣΥ με τις κλωτσιές, αλλά τους κρατούν και τους χαϊδεύουν κι αφού δεν τους διώχνουν λένε πως αφού υπάρχει, ας το νομιμοποιήσουμε και να έχει μετρικό και το κράτος σε αυτό τον εκβιασμό. Λένε και τα ποσά που θα πληρώνει κάθε ασθενής. Το 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου. Για μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, διάρκειας 2,5 ωρών που χρειάζεται 24 με 36 ώρες νοσηλείας το 30% είναι τουλάχιστον 1500 ευρώ γιατί το νοσήλιο είναι 4500 ευρώ. Για μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι 2000 ευρώ.
Θα κληθεί λοιπόν να πληρώσει 3000 ευρώ ένας άνθρωπος, που δεκαετίες έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψης, είναι πολύ σκληρά φορολογούμενος και που έπρεπε να είναι δίπλα του το κράτος, αυτό σηκώνει τα χέρια ψηλά και λέει τι να κάνουμε, το κράτος δεν έχει να δώσει μισθούς ανθρώπινους στους γιατρούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου τονίζοντας πως αυτό το αφήγημα έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημα του Πρωθυπουργού για αυξήσεις και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Βάζουν τον ασθενή να πληρώνει νόμιμο κρατικό φακελάκι

Με την απόφαση αυτή που τίθεται πια σε ισχύ, ο ασθενής, όπως τόνισε ο κ. Παπανικολάου θα πληρώνει νόμιμο κρατικό φακελάκι από την τσέπη του για να χειρουργείται ώστε από αυτά που θα πληρώνει, να παίρνει λίγα ο γιατρός και νοσηλευτής για να συμπληρώνουν το μισθό τους.
Τονίζει δε, πως είναι ψεύδη αυτά που ισχυρίζεται ο Υπουργός Υγείας για μείωση της λίστας αναμονής στα χειρουργεία. Σημείωσε δε πως η υποστελέχωση στα Νοσοκομεία είναι σκόπιμη και ανέφερε ότι στα μεγάλα Νοσοκομεία των Αθηνών, που δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, λειτουργεί μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών, λόγω ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στη Θεσσαλονίκη, λόγω ελλείψεων σε αναισθησιολόγους λειτουργεί το 50-60% των χειρουργικών αιθουσών.
«Εάν επιμείνει να το εφαρμόσει αυτό, σημαίνει ότι θα γίνονται μόνο απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να κάνει και πρωινά και απογευματινά. Τα δωρεάν χειρουργεία θα μειωθούν αριθμητικά ακόμη πολύ περισσότερο απ’ ότι είναι σήμερα και θα εκτοξευτούν οι λίστες αναμονής στον ουρανό. Ο κ. Γεωργιάδης θέλει να μας γυρίσει 40 χρόνια πίσω κι όλα τα άλλα που λέει είναι κουραφέξαλα και προφάσεις εν αμαρτίαις. Αυτό το δείχνει η αμείλικτη πραγματικότητα», σχολίασε ο Γεν. Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός- Κρύβεται
πίσω από τον Άδωνι Γεωργιάδη

Μάλιστα, ο κ. Παπανικολάου υποστήριξε πως ο Πρωθυπουργός κρύβεται πίσω από τον Άδωνι Γεωργιάδη και ζήτησε να πάρει θέση.
«Συμφωνεί με αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης, ότι δεν έχει λεφτά για αυξήσεις και θα βάλει τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους; Συμφωνεί ότι για να χειρουργηθείς στην ώρα σου πρέπει να δίνεις 3000 ευρώ κρατικό φακελάκι; Να πάρει θέση ο κ. Μητσοτάκης. Κρύβεται σαν δειλός πίσω από το επικοινωνιακό μελάνι που ρίχνει κάθε μέρα ο κ. Γεωργιάδης. Να πάρει καθαρή θέση», κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη.

Διαγράφονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία-
Να απαντήσουν που πηγαίνουν τα χρήματα

Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου προχώρησε και σε μια άλλη καταγγελία, λέγοντας πως στη Βουλή περνούν διατάξεις για να διαγραφούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία και κάλεσε τόσο την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσου που έχουν πάει αυτά τα χρήματα, που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι και τελικά δεν έχουν καταλήξει στα Νοσοκομεία.
«Ο κ. Γεωργιάδης λέει ότι θα πληρώνει ο ασθενής μεν το 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου αλλά το άλλο 70% θα το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ . Αυτό είναι διπλό fake news. Μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει το 100%, αλλά δεν το πληρώνει ποτέ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια Νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ αρμέγει αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψης από τους ασφαλισμένους του μέσω του ΕΦΚΑ δεν φτάνουν ποτέ στα Νοσοκομεία.
Συσσωρεύονται δις ευρώ και κάποια στιγμή διαγράφονται με μια μουλωχτή μεταμεσονύχτια διάταξη στη Βουλή. Η πρώτη διαγραφή για την πρώτη τριετία, δηλαδή για τα ένα 2012, 2013 και 2014 έγινε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ύψους 4,5 δις ευρώ. Για τη δεύτερη τριετία τα χρέη έφτασαν στα 3,5 δις και διαγράφηκαν από κυβέρνηση ΝΔ, παραμονή Χριστουγέννων 2019. Επίκειται και διαγραφή για τρίτη τριετία με το ποσό να είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί από το 2018 έχουν αυξηθεί οι τιμές των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων.
Να μας εξηγήσουν που πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι γιατί στα νοσοκομεία δεν φτάνουν», τόνισε ο ίδιος και σημείωσε ότι ο ασφαλισμένος ουσιαστικά θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία, καθώς ο ΕΟΠΥΥ «ληστεύει», όπως είπε χαρακτηριστικά τις εισφορές των ασφαλισμένων και δεν χρηματοδοτεί τα δημόσια Νοσοκομεία.
«Αν το πάνε έτσι, να το πουν καθαρά, τελείως ιδιωτικά τα Νοσοκομεία, κατάργηση του ΕΣΥ, όποιος έχει να πληρώσει θα ζήσει και ταυτόχρονα να καταργήσουν τις εργοδοτικές εισφορές περίθαλψης που έχουν τσακίσει εργαζόμενους και επιχειρηματίες», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Πηγή: magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ