Σε αυτό το μέρος της Θεσσαλίας βρίσκεται το εξοχικό με θέα που κόβει την ανάσα (φωτογραφίες)

405

Μια υπέροχη πέτρινη εξοχική κατοικία στη θέση Παπά Νερό του ανατολικού Πηλίου με θέα, που κόβει την ανάσα είναι το καινούργιο δημιούργημα του αρχιτέκτονα μηχανικού Στέφανου Αδαμάκη και των συνεργατών του. Συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνική με τις νέες κατασκευαστικές τάσεις, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες θαλπωρή και ταυτόχρονα όλες τις ανέσεις μίας σύγχρονης κατοικίας, όλες προσαρμοσμένες στο ιδιαίτερο στοιχείο της φύσης του Πηλίου.
Σε οικόπεδο εμβαδού 4.703,64 μ2 (εκτός σχεδίου) στη θέση Παπά Νερό, από την δεκαετία του 1980, υπήρχε μικρή κατοικία διακοπών τετραμελούς οικογένειας με καταγωγή από τον Βόλο και μόνιμη κατοικία εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα.

Η πρόσβαση στην κατοικία γίνονταν από ανηφορικό εσωτερικό δρόμο μέσω της κεντρικής οδού Άγιος Ιωάννης – Νταμούχαρη. Το οικόπεδο με εξαιρετική θέα στην θάλασσα, αλλά με μεγάλη κλίση και υψομετρικές διαφορές από το χαμηλότερο στο ψηλότερο σημείο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή την κατασκευή του νέου κτιρίου.
Η τετραμελής οικογένεια είχε συνδέσει τις καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές με την προ υπάρχουσα εξοχική κατοικία και αγαπούσαν πολύ την περιοχή.
Το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες 3 τουλάχιστον ζευγαριών (γονείς και παιδιά) με αντίστοιχα άνετα υπνοδωμάτια και εσωτερικούς χώρους υγιεινής, καθώς και χώρους κουζίνας, καθιστικού και τραπεζαρίας.

Σημαντική προϋπόθεση η δημιουργία άνετων χώρων υπαίθριας και ημιυπαίθριας διαμονής για τις πρωινές αλλά και απογευματινές- βραδινές ώρες.
Αποφασίσθηκε η προσθήκη κατ’ έκταση και καθ ‘ύψος στο υφιστάμενο ισόγειο με τμήμα υπογείου παλιό κτίριο, το οποίο διατηρήθηκε και αναβαθμίσθηκε οικοδομικά και ενεργειακά.

Η διώροφη προσθήκη προς τη δυτική πλευρά περιλαμβάνει το βασικό υπνοδωμάτιο (master bedroom) με εσωτερικό λουτρό, μικρή γωνιά κουζίνας και μεγάλη ανεξάρτητη βεράντα – πέργκολα με εξαιρετική θέα προς την θάλασσα. Στο ισόγειο τα άλλα δύο υπνοδωμάτια με αντίστοιχη οργάνωση και έξοδο στην μεγάλη ισόγεια βεράντα.

Στο υφιστάμενο κτίριο οργανώθηκε ο χώρος υποδοχής -καθιστικού και η κουζίνα.

Η προσθήκη στην ανατολική πλευρά περιλαμβάνει το καθιστικό – καθημερινό με την γωνιά τζακιού. Αποτελεί ανεξάρτητο μορφολογικά κτίσμα, που συνδέεται με το υπόλοιπο κτίριο με χαμηλότερο λαιμό – πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Είναι ισόγειο λιθόκτιστο με εμφανή τοιχοποιία από μαρμαρόπετρα Αργαλαστής και επικάλυψη πλακοσκεπή στέγη. Στην ποδιά των ανοιγμάτων, στο πρέκι και στην στέψη της στέγης οριζόντια αντισεισμικά σενάζ από οπλισμένο σκυρόδεμα σε ανάμνηση των ξύλινων σενάζ των παραδοσιακών πέτρινων κατασκευών του Πηλίου.
Η λιθοδομή είναι εμφανής μέσα και έξω στο κτίριο και στο εσωτερικό η στέγη κατασκευασμένη από ακανόνιστες διατομές καστανιάς επίσης εμφανής χωρίς την παρεμβολή ψευδοροφής.
Τα κουφώματα είναι επίσης ξύλινα σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα από ξύλο καστανιάς περασμένα με βερνίκι σε ανοιχτόχρωμη απόχρωση.
Στην ανατολική πλευρά κάτω από τα υπάρχοντα ψηλά δένδρα, τα οποία διατηρήθηκαν ως κόρη οφθαλμού, δημιουργήθηκε υπαίθριο καθιστικό απόλυτα χρηστικό τις πρωινές ώρες, λόγω της εξαιρετικής σκιάς που δημιουργείται από την υπάρχουσα βλάστηση.

Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην βιοκλιματική λογική και τη δημιουργία επαρκούς φυσικού φωτισμού, φυσικού διαμπερούς αερισμού όλων των εσωτερικών χώρων του κτιρίου καθώς και ημιυπαίθριων και υπαίθριων χώρων για την άνετη διαβίωση όλες τις ημέρες και εποχές του χρόνου.

Σημαντική παράμετρος που επηρέασε την αρχιτεκτονική πρόταση είναι η καλή προσαρμογή του κτιρίου στο φυσικό έδαφος του οικοπέδου, αποφεύγοντας τις μεγάλες εκσκαφές – μπαζώματα και την κατασκευή μεγάλου ύψους τοίχων αντιστήριξης.

Επίσης επιβλήθηκε διάσπαση σε επί μέρους όγκους του κτιρίου με σεβασμό στην κλίμακα και την παραδοσιακή λογική και μορφολογία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει στείρα αντιγραφή της παράδοσης αλλά δημιουργική αναφορά και σεβασμό στις βασικές εσωτερικές αρχές της ανώνυμης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Αυτές είναι η κλίμακα, ο σεβασμός στο τοπικό κλίμα η χρησιμοποίηση ντόπιων υλικών, η καλή προσαρμογή στο φυσικό επικλινές του εδάφους, ο διαμπερής φυσικός φωτισμός και αερισμός των χώρων με διπλά ανοίγματα όπου αυτό είναι εφικτό, κάνοντας παράλληλα χρήση των νέων υλικών και μεθόδων κατασκευής.


Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η ένταξη των Η/ Μ εγκαταστάσεων. Επιλέχθηκαν αντλίες θερμότητας
οι οποίες τοποθετήθηκαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου σε ειδικές θέσεις- πατάρια, χωρίς να φαίνονται και να δημιουργούν πρόβλημα στις όψεις και την μορφολογία του κτιρίου. Εσωτερικά χρησιμοποιήθηκαν αεραγωγοί οι οποίοι περνάν μέσα από ξύλινες ψευδοροφές, προσφέροντας ψύξη και θέρμανση σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Η επικάλυψη γίνεται με 3 τετράριχτες ξύλινες πλακοσκεπείς στέγες σε 3 διαφορετικά επίπεδα και ύψη συνεισφέροντας στην ογκοπλαστική διαφοροποίηση και εκφορά των διαφορετικών όγκων στον χώρο.


Οι βεράντες και τα υπαίθρια καθιστικά έχουν πλακοστρωθεί με ορθογωνισμένες πλάκες Πηλίου και φιλέτα λευκού μαρμάρου σε ακανόνιστη διάταξη.
Στη μεγάλη αυλή στην δυτική πλευρά κατασκευάσθηκε χώρος μπάρμπεκιου και εξωτερικής κουζίνας. Ο χώρος στεγάσθηκε με εμφανή πλακοσκεπή ξύλινη στέγη από καστανιά.
Οι τοίχοι αντιστήριξης για την δημιουργία των αυλών αλλά και την σωστή προσαρμογή του κτιρίου στο έδαφος είναι κατασκευασμένοι από εμφανή λιθοδομή και είναι μέγιστου ύψους 2,5 μέτρων. Ο εσωτερικός δρόμος πρόσβασης δημιουργεί χώρο στάθμευσης σε δύο επίπεδα, ένα στο κάτω μέρος με πρόσβαση μέσω υπαίθριου κλιμακοστασίου στην ανατολική αυλή και ένα στο άνω μέρος μέχρι το επίπεδο της Δυτικής αυλής για την εύκολη μεταφορά των προμηθειών.

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Μελετητές:
Adamakis Architects & associates
Αδαμάκης Στέφανος – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής Μελέτης: Αδαμάκης Κωνσταντίνος – Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ομ. Καθ, ΠΘ.
Άλλοι συνεργάτες & μελετητές:
Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής Μελέτης:
Κώστας Σαράντης – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Ιωάννης Κινατσίδης – πολιτικός μηχανικός
Ελπινίκη Πάυλου – αρχιτέκτων μηχανικός
Επίβλεψη:
Adamakis Architects & associates
Αδαμάκης Στέφανος – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Αδαμάκης Κωνσταντίνος – Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ομ. Καθ, ΠΘ.
Παρουσίαση:
Adamakis Architects & associates
Αδαμάκης Στέφανος – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Αδαμάκης Κωνσταντίνος – Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ομ. Καθ, ΠΘ.
Επιμέλεια: Adamakis Architects & associates
Αδαμάκης Στέφανος – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Αδαμάκης Κωνσταντίνος – Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ομ. Καθ, ΠΘ.
Φωτογραφίες:
Adamakis Architects & associates

Πηγή: magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ