Βαρουφάκης για Eurogroup: Σήμερα παίζεται το μέλλον της Ελλάδας

372

«Η ΕΕ, άλλη μια φορά, ετοιμάζεται να μην κάνει τα απαραίτητα την ώρα που προσποιείται ότι τα κάνει».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως εκτιμά «ο,τιδήποτε αποφασιστεί στο Eurogroup που αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές, που προστίθενται στο εθνικό χρέος, ισοδυναμούν με νέα μνημόνια. Με νέα δίνη χρέους-ύφεσης για όλους. Με το τέλος της ΕΕ».

«Σήμερα, παίζεται το μέλλον της Ελλάδας, των λαών της Ευρώπης ολόκληρη» λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη

Σήμερα συνέρχεται το Eurogroup.

Η ΕΕ, άλλη μια φορά, ετοιμάζεται να μην κάνει τα απαραίτητα την ώρα που προσποιείται ότι τα κάνει.

Για αυτό, απευθύνομαι σήμερα σε εκείνους που ετοιμάζεστε να βγείτε να γιορτάσετε τις αποφάσεις του Eurogroup: Κυβέρνηση, σχολιαστές, MME κ.α. Συγκρατηθείτε! Δέκα χρόνια χαιρετίζετε αποφάσεις των Eurogroup που έπλητταν το λαό μας, τους λαούς του Νότου, ολόκληρη την ΕΕ. Ως εδώ.

Ο,τιδήποτε αποφασιστεί στο Eurogroup που αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές που προστίθενται στο εθνικό χρέος ισοδυναμούν με νέα Μνημόνια. Με νέα δίνη χρέους-ύφεσης για όλους. Με το τέλος της ΕΕ.

Μην τολμήσετε λοιπόν να μιλήσετε για Σχέδιο Μάρσαλ αν πρόκειται για δάνεια και πιστωτικές γραμμές. Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν δάνειο – ήταν χρηματικές ενισχύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και κουρέματα χρεών. Για αυτό και ήταν θεραπευτικό για την Ευρώπη.

Το ΜέΡΑ25 έχουμε από καιρό εξηγήσει ποια είναι τα ελάχιστα που πρέπει να κάνει η ΕΕ.

Πρώτον, μεταφορά τουλάχιστον 1 τρισ. από τους ισχνούς ώμους των κρατών του Νότου προς ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό είναι το ευρωομόλογο: Εργαλείο μεταφοράς χρέους από τους ώμους των κρατών προς τους ώμους ολόκληρης της Ένωσης. Όχι νέο χρέος για τα κράτη. Να γιατί δεν μπορεί ποτέ να εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM, που μόνο να δανείζει στα κράτη μπορεί. Να γιατί λέμε ότι μόνο η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να εκδώσει ευρωομόλογο 1 τρις και διάρκειας 30 ετών. Δήθεν «ευρωομόλογο» από τον ESM δεν θα είναι ευρωομόλογο, αλλά μνημόνιο.

Δεύτερον, για να ανακάμψουμε βιώσιμα μετά την πανδημία «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης & Πράσινων Επενδύσεων», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την ΕΚΤ».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ