Βαρουφάκης για το επεισόδιο με τους λιμενικούς: «Εξαιρούμαι από την καραντίνα, αν θέλουν ας μου κόψουν πρόστιμο»

357

Έσπασε ή δεν έσπασε την καραντίνα ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης; Ο ίδιος απαντάει αρνητικά και για το λόγο αυτό αρνήθηκε να επιδείξει τα χαρτιά του στον έλεγχο που επιχείρησαν να τον υποβάλλουν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος όταν «πετάχτηκε» από την Αίγινα στην Αθήνα προχθές το πρωί και το απόγευμα ξαναγύρισε στο νησί προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. “Αν θέλουν να γελοιοποιηθούν, ας μου επιβάλλουν το πρόστιμο των 150 ευρώ” δηλώνει τώρα ο επικεφαλής του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τι ακριβώς συνέβη; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Στην Αίγινα από τις 10 Μαρτίου

Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να μην είναι μόνιμος κάτοικος της Αίγινας, ωστόσο εδώ κι ένα μήνα, και ειδικότερα από τις 10 Μαρτίου, βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Δανάη στην πολυτελή εξοχική του κατοικία που διατηρεί στο γραφικό νησί. Εάν ήταν οποιοσδήποτε άλλος απλός πολίτης θα είχε το δικαίωμα βάσει των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού, να επιστρέψει στην Αθήνα (που κατά τη φορολογική του δήλωση είναι ο μόνιμος τόπος κατοικίας) και να παραμείνει αναγκαστικά στην πρωτεύουσα μέχρι την άρση των μέτρων. Ο αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης όμως την Πέμπτη πήρε το αυτοκίνητο από το σπίτι του στην εξοχική κατοικία, κατέβηκε στο λιμάνι της Αίγινας, επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά, κατόπιν μετέβη στη Βουλή, άφησε το όχημα στο υπόγειο πάρκινγκ του κοινοβουλευτικού μεγάρου, μίλησε στην Ολομέλεια για το επικείμενο Eurogroup όπου είχε μάλιστα και πολιτική αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και νωρίς το απόγευμα αποχώρησε παίρνοντας και πάλι το πλοίο της γραμμής προκειμένου να επιστρέψει στην Αίγινα.

Δεν σταμάτησε στον έλεγχο

Στον έλεγχο που υπέβαλλαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος σε όσους έφθαναν στο νησί εκείνος αρνήθηκε να σταματήσει. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Γιάννη Ζορμπά που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 της Θεσσαλονίκης, “βρισκόμασταν στο λιμάνι της Αίγινας και μαζί με τις λιμενικές αρχές κάνοντας ελέγχους σε πεζούς και οχήματα στα δύο δρομολόγια, που γίνονται πλέον καθημερινά. Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους, εντοπίστηκε στο όχημά του ο Γιάννης Βαρουφάκης, του έκανε νόημα ο λιμενικός για να σταματήσει, εκείνος έκοψε αρκετά ταχύτητα, δεν σταμάτησε εντελώς και του είπε ότι «εγώ είμαι βουλευτής». Ο λιμενικός του είπε «κύριε, κάνουμε έναν έλεγχο, θέλω τα έγγραφά σας» και του απάντησε ο Βαρουφάκης «δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» και κατευθύνθηκε προς την έξοδο. Ήμουν παρών, δεν απέδειξε τα χαρτιά του, δεν ανταποκρίθηκε, έφυγε σε δευτερόλεπτα. Το όργανο δεν πρόλαβε να αντιδράσει γιατί εκείνος πάτησε γκάζι και έφυγε. Με κάλεσαν ήδη στο Λιμεναρχείο και έδωσα σχετική κατάθεση. Υπήρξε δυσαρέσκεια από τον κόσμο που περίμενε να περάσει τον έλεγχο γιατί δεν σταμάτησε».

«Ζω με τη Δανάη στην Αίγινα πάνω από το μισό μέρος του χρόνου»

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 δίνει τη δική του εξήγηση. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6 υποστήριξε ότι «δεν έσπασα καμία καραντίνα. Δεν είμαι μόνιμος κάτοικος Αίγινας αλλά ζούσα στην Αίγινα πριν την απαγόρευση. Ζούμε εδώ στο νησί με τη Δανάη πάνω από το μισό μέρος του χρόνου». Επικαλέστηκε μάλιστα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία, όπως είπε, «εξαιρεί τους βουλευτές για την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων. Δεν υπάρχει πιο σχετικό από το να πάω στη Βουλή. Πήγα, γύρισα το βράδυ στην Αίγινα και έκτοτε δεν έχω βγει από το σπίτι». Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν είχε πάει ούτε ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην κατάθεση στεφάνου από την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου είχαν παραστεί όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ για μια ακόμη φορά προτείνει αυτό το χρονικό διάστημα οι συνεδριάσεις στο Κοινοβούλιο να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

«Εξαιρούμαι από την απαγόρευση»

Όσον αφορά το επεισόδιο με τον λιμενικό ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε να απαντήσει ότι «5 χρόνια τώρα ζω μια διαστρέβλωση και μια δαιμονοποίηση που αν κάθομαι και απαντάω σε κάθε ανοησία δεν θα επιβιώσω. Οι βουλευτές εξαιρούνται από την απαγόρευση όταν αυτό γίνεται για την άσκηση των καθηκόντων τους. Έχω βουλευτική ταυτότητα, πήγα στην Ολομέλεια, με είδατε να μιλάω και κατόπιν γύρισα σπίτι μου. Αν θέλουν να γελοιοποιηθούν ας μου βάλουν 150 ευρώ. Αν θέλουν να βάλουν πρόστιμο σε βουλευτή για την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων ας το κάνουν. αυτό που θα καταφέρουν θα είναι να αποδυναμώσουν τη δυναμική της έννοιας του προστίμου».

«Πειράχτηκαν που πήγα στη Βουλή»

Ο ίδιος ο πολιτικός αρχηγός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι “Κάποιοι πειράχτηκαν πολύ που πήγα από την Αίγινα στη Βουλή την 9/4 να μιλήσω για το Eurogroup εκείνης της βραδιάς στο οποίο η κυβέρνηση “πούλησε” το ευρωομόλογο. Κι επειδή δεν είχαν τι να πουν για το οικονομικό επιχείρημα ξεσπάθωσαν που, μετά την ομιλία, επέστρεψα… σπίτι μου!”

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Μάλιστα το κόμμα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:

Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή στήριξε τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης με κοινό σκοπό την υγεία των πολιτών.

Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, ακόμα και πριν την ένταση του φαινομένου στη χώρα μας, την κανονική μεν αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης δε λειτουργία της Βουλής – αίτημα που, ως τώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει αποδεχθεί.

Ως εκ τούτου, η παρουσία του Γραμματέα κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην Ολομέλεια της Βουλής την 9η Απριλίου κατέστη υποχρεωτική τόσο για να τοποθετηθεί για το καίριο Eurogroup εκείνης της ημέρας ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών όσο και για να διαμαρτυρηθεί δια ζώσης για την μη αποδοχή της πρότασης του ΜέΡΑ25 η Βουλή να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη.

Για να μεταβεί στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε με το πλοίο των 10πμ από την Αίγινα, όπου διαμένει με τη σύζυγό του σε πλήρη απομόνωση από την 11η Μαρτίου στο σπίτι τους, πολύ πριν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και τον σημαντικό διάλογο με τον Υπουργό Οικονομικών που ακολούθησε, επέστρεψε στην Αίγινα με το πλοίο των 16.30. Τα «ρεπορτάζ» περί «σπασίματος της καραντίνας για διακοπές στην Αίγινα» είναι, προφανώς, ανάξια σχολιασμού.

Όπως είπε στο τέλος της ομιλίας του της 9ης Απριλίου στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης, το ΜέΡΑ25 ελπίζει ότι, τουλάχιστον μετά το Πάσχα, και εφόσον τα περιοριστικά μέτρα συνεχιστούν, η Βουλή, επιτέλους, να λειτουργεί κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης δίνοντας το καλό παράδειγμα στους πολίτες

Πέτσας: Να αποδείξει ότι είναι μόνιμος κάτοικος Αίγινας

Από την πλευρά του πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισημαίνει ότι ο κ. Βαρουφάκης αφενός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που δεν σταμάτησε στον έλεγχο των αρχών και αφετέρου θα πρέπει να αποδείξει ότι η Αίγινα αποτελεί τον μόνιμο τόπο κατοικίας του.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ