Βασίλης Κικίλιας: Τα έγκαιρα μέτρα έφεραν ανάσχεση στην πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα

433

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει και πως θα εξελιχθεί η επιδημία, όπως και σε καμία χώρα. Οι καμπύλες εξάπλωσης της νόσου, σε σχέση με τα μέτρα, δείχνει ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αντέξει, όταν άλλα συστήματα, ισχυρών κρατών έχουν καταρρεύσει», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αnt1.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Πολλοί μιλούν για έναν ιό που κάνει έναν κύκλο 6-8 εβδομάδων, μένει να το δούμε. Υπάρχουν αναφορές ότι τον επηρεάζει η ζέστη. Κανείς δεν ξέρει αν θα μεταλλαχθεί ο ιός. Μας λένε οι ειδικοί ότι για να εξελιχθεί η ασθένεια αυτή, πρέπει να υποβόσκει μια άλλη νόσος. Ωστόσο, ο χρόνος που είχαμε για να μελετήσουμε αυτόν τον ιό είναι περιορισμένος».

«Η επιδημία εξαπλώνεται στην Ιταλία και στην Ευρώπη, έχει “ξεφύγει” σε πολλές χώρες. Εδώ ευτυχώς χάρη στα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν, είμαστε εντός των ορίων των προβλέψεων για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η πορεία εξάπλωσης του ιού στην χώρα μας έχει ανασχεθεί εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν μετά από τις εισηγήσεις των εξαίρετων επιστημόνων που έχουμε», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε και για την των μονάδων υγείας με προσλήψεις χιλιάδων ιατρών και νοσηλευτών, που είναι σε εξέλιξη και ήδη εκατοντάδες εξ αυτών έχουν αναλάβει υπηρεσία, ενώ είπε ότι γίνεται «πόλεμος» παγκοσμίως για τα αναλώσιμα προστασίας των πολιτών και των υγειονομικών υπαλλήλων, αναφέροντας ότι ήδη αρκετοί έχουν νοσήσει, ενώ 300 από αυτούς έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Σε ότι αφορά τους αναπνευστήρες, ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε διαθέσιμος αναπνευστήρας από οποιαδήποτε κλινική, καθώς και φορητοί αναπνευστήρες, σημειώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει και παραλαβή από τις παραγγελίες που έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη και όλες οι χώρες ψάχνουν αυτήν την στιγμή προμήθειες από συγκεκριμένες χώρες που παράγουν.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο κ. Κικίλιας είπε ότι η εκτίμηση των Ελλήνων ειδικών είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύντομα. Αναφέρθηκε πάντως σε σκευάσματα που σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνουν να έχουν θετική επίδραση στους ασθενείς, δίχως όμως να επεκταθεί περαιτέρω, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους ειδικούς.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ