Ξεκινάει πιλοτικά τον Ιούνιο η ψηφιακή απονομή συντάξεων

397

Ακόμη και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, θα μπορέσουν να ενταχθούν στη διαδικασία ψηφιακής απονομής των συντάξεων, που ξεκινάει πιλοτικά τον Ιούνιο για τις συντάξεις γήρατος των αγροτών και τις συντάξεις χηρείας μετά τον θάνατο συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ σε 2 μήνες από σήμερα, το 40% των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα, ενώ καθώς θα εξελίσσεται η διαδικασία στο τέλος του 2021 το 85% των νέων αιτημάτων θα ολοκληρώνεται αυτόματα.

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ ξεκίνησε από δύο «εύκολες» κατηγορίες, τις συντάξεις χηρείας σε περιπτώσεις θανάτου συνταξιούχου, και τις συντάξεις γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Μάλιστα, στην υπουργική απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων δίνεται η δυνατότητα να επανυποβληθούν ηλεκτρονικά αιτήσεις που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και εκκρεμούν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, τον Ιανουάριο του 2017 και εφεξής. Εφόσον κληθούν από το ταμείο, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, ψηφιακά, στην οποία θα καταχωρίζεται και η ημερομηνία αρχικής υποβολής, προκειμένου να υπολογιστούν και τα αναδρομικά που δικαιούται ο συνταξιούχος.

Προσοχή όμως. Στο τέλος της διαδικασίας θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν καταχωριστεί ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, θα αναζητούνται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr). Προσοχή. Για κάθε παροχή (κύρια σύνταξη, επικούρηση ή εφάπαξ) θα υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, όπως ισχύει, σχετικά με την ορθότητα και την πληρότητα των δεδομένων που καταχωρίζονται σε αυτή. Πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις, εφόσον απαιτούνται, θα λαμβάνονται μέσω του κέντρου διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δημόσιας διοίκησης, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση από τον δικαιούχο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ