Λάρισα: Αυτό είναι το “περίεργο” και “άγνωστο” λαχανικό που καλλιεργεί παραγωγός στον Πλατύκαμπο (ΦΩΤΟ)

4650
Αργύρης Μυτιληνέλης - Φωτό ilarissa.gr

Της Φανής Γιαννιώτη

Μια καλλιέργεια που δεν είναι ευρέως διαδεδομένη και ένα λαχανικό άγνωστο για τους περισσότερους το Ρομανέσκο, καλλιεργεί παραγωγός στον Πλατύκαμπο. Ο Αργύρης Μυτιληνέλης είναι από τους πρώτους παραγωγούς που “τόλμησε” να πειραματιστεί και να φέρει αυτό το λαχανικό στα χωράφια του και φυσικά στα πιάτα των Λαρισαίων αφού είναι και πωλητής στις λαϊκές αγορές.

Ρομανέσκο – Φωτό ilarissa.gr
Ρομανέσκο – Φωτό ilarissa.gr

Διαβάστε τι μας είπε στο ilarissa.gr 

Οι Άγγλοι το λένε Romanesco, οι Γάλλοι το θεωρούν μπρόκολο, οι Γερμανοί λάχανο και οι Πολωνοί κουνουπίδι. Μερικοί το τοποθετούν ανάμεσα στο μπρόκολο και το κουνουπίδι. Το Romanesco βγήκε στη διεθνή αγορά τον περασμένο αιώνα. Αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ρώμης, όπου ανακαλύφθηκε και τελειοποιήθηκε από Ολλανδούς αγρότες.

Ρωτήσαμε τον Αργύρη πως του ήρθε η ιδέα να καλλιεργήσει αυτό το μοναδικό φυτό και μας είπε ότι του αρέσει να πειραματίζεται στη δουλειά του και να ψάχνει νέα πράγματα, τόσο από προϊόντα, όσο και από τρόπους καλλιέργειας, οπότε όταν του το σύστασε γεωπόνος είπε αμέσως ναι!

Στην απορία μας, αν οι Λαρισαίοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό μας είπε: “Οι Λαρισαίοι δεν είναι εύκολοι καταναλωτές. Δεν δοκιμάζουν εύκολα καινούργια προϊόντα και είναι, στην αρχή τουλάχιστον, επιφυλακτικοί. Ξεκίνησα να το καλλιεργώ το 2016 και την πρώτη χρονιά σχεδόν το χάριζα στις λαϊκές αγορές προκειμένου να το δοκιμάσουν. Δειλά δειλά τον δεύτερο χρόνο, μου το ζητούσαν κάποια άτομα κυρίως νεαρές ηλικίες, που το είχαν δοκιμάσει στο εξωτερικό. Στον τρίτο χρόνο το καταναλωτικό κοινό μεγάλωσε και όσοι το είχαν δοκιμάσει δεν το άλλαζαν.”

Ρομανέσκο – Φωτό ilarissa.gr

Έτσι μεχρι σήμερα, κατάφερε με πολύ υπομονή να το κρατήσει στους πάγκους της λαϊκής, αλλά και σε κάποια μανάβικα και να συνεχίζει την καλλιέργεια του.

Όσον αφορά την γεύση του μας είπε ότι δεν έχει την ίδια γεύση με την γεύση του κουνουπίδιου ή του μπρόκολου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζεστά πιάτα ή σαν ορεκτικό, καθώς και για σαλάτες. Έχει διατροφική αξία, παρόμοια με εκείνη του κουνουπιδιού και του μπρόκολου, αρκετά μεταλλικά άλατα, αλλά λιγότερα άμυλα. Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και κατατάσσεται στα πιο εύπεπτα λαχανικά.

Φωτό ilarissa.gr

Η τιμή του είναι περίπου 3 με 3,5 ευρώ το κιλό, λίγο πιο αυξημένη δηλαδή από τα λαχανικά της ίδιας “οικογένειας”.

Το ρομανέσκο όμως δεν είναι το μoναδικό άγνωστο λαχανικό που καλλιεργεί ο Αργύρης, καθώς έχει στα χωράφια του και το “Κέιλ”. Το κέιλ ανήκει στα φυλλώδη σταυρανθή και ανήκει στις λεγόμενες υπερτροφές, καθώς περιλαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, με μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Να σημειωθεί τέλος ότι τα χωράφια του είναι από τα λίγα που δεν υπέστησαν ζημιά στην κακοκαιρία Daniel και γι’ αυτό τα χαρακτηρίζει “άγια χώματα”…

Κέιλ – Φωτό ilarissa.gr

Κέιλ – Φωτό ilarissa.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ