Το πανάρχαιο κάστρο που ονομάζεται Λάρισα! Σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται

630

Το Άργος είναι μία από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικούμενες πόλεις της Ευρώπης. Ένα από τα σύμβολα αυτής της διαχρονικότητας της πόλης της Αργολίδας είναι το κάστρο της. Η Λάρισα ή κάστρο Λάρισα στέκει στη θέση του ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους και αποτελεί ένα από τα «trademark» του Άργους. Άλλωστε, είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης.

Το όνομα του κάστρου, Λάρισα, είναι επίσης πανάρχαιο. Πρόκειται για πελασγική λέξη που σημαίνει την οχυρωμένη ακρόπολη. Ορισμένοι ογκόλιθοι του κάστρου θυμίζουν εκείνους των κυκλώπειων τειχών των Μυκηνών και της Τίρυνθας, ενώ, τον 5ο και 6ο π.Χ αιώνα, οι Αργείοι επισκεύασαν και συμπλήρωσαν το τείχος «πατώντας» πάνω σε παλαιότερα ίχνη. Κομμάτια αυτών των διαμορφώσεων σώζονται ακόμα στο βόρειο και το δυτικό τμήμα. Το μεσαιωνικό κάστρο υπήρξε για τους Βυζαντινούς ένα από τα σημαντικότερα της Πελοποννήσου. Όμως, σε μεγάλο βαθμό, τη σημερινή του εικόνα την οφείλει στη φράγκικη περίοδο με εκτεταμένες ανακατασκευές στα μέσα του 13ου αιώνα.

Η κυριαρχία επί του κάστρου (όπως και επί του Άργους) άλλαξε χέρια μεταξύ Βενετών και Οθωμανών μέχρι η περιοχή να γίνει κομμάτι του νεοελληνικού κράτους. Για να συμβεί, αυτό, όμως το κάστρο της Λάρισας έπαιξε τον δικό του ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση.

Ο Δράμαλης προ των τειχών

Τον Ιούνιο του 1822, κάτι παραπάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στην Πελοπόννησο βρίσκεται ένα μεγάλο οθωμανικό εκστρατευτικό σώμα υπό τον Μαχμούτ Πασά Δράμαλη.

Ο «φρέσκος» τότε αρχιστράτηγος των Ελλήνων, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έκρινε ότι έπρεπε οι Έλληνες να καταλάβουν το κάστρο, για να «απασχολήσουν» τον εχθρό και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Ο Κολοκοτρώνης έστειλε αρχικά 100 επίλεκτους άντρες, στους οποίους προστέθηκαν αργότερα κι άλλοι κι έγιναν 700 υπό τη διοίκηση του Δημήτριου Υψηλάντη.

Οι επαναστάτες κράτησαν το κάστρο μέχρι τις 24 Ιουλίου του 1822 και κατόρθωσαν να διαφύγουν ύστερα από αντιπερισπασμό, στο στρατόπεδο των Μύλων. Ο στρατός του Δράμαλη καθυστέρησε στην ακρόπολη της Λάρισας για 15 περίπου ημέρες. Αυτό προσέφερε στους Έλληνες τη δυνατότητα να στρατολογήσουν άνδρες και να οργανώσουν τις δυνάμεις τους κάτι που κατέληξε στη νικηφόρα μάχη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου 1822.

Ναοί όλων των εποχών

Μία άλλη ένδειξη της διαχρονικότητας του κάστρου Λάρισα είναι τα θρησκευτικά μνημεία που υπήρχαν εντός του: είτε μιλάμε για την αρχαιοελληνική θρησκεία με τον ναό του Λαρισαίου Διός και της Αθηνάς Πολιάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα, είτε για τον βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα. Από την εκκλησία αυτή έχει σωθεί η κτητορική της επιγραφή με το όνομα του επισκόπου Νικήτα, η οποία φυλάσσεται στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου του Άργους,

Τα μεγάλα τείχη και οι ψηλοί πύργοι του κάστρου σε συνδυασμό με τη θέση του στον λόφο δημιουργούν μια επιβλητική εικόνα και ταυτόχρονα την εντύπωση ότι το κάστρο είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Δυστυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις για την εικόνα και διαμόρφωσή του.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να το επισκεφθείτε, αν μη τι άλλο για τη θέα που προσφέρει στον αργολικό κάμπο και τα όμορφα χωριά του.

Μερικά tips για μια εκδρομή στην περιοχή

Το Άργος απέχει 127 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 12 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 12 χιλιόμετρα από τις Μυκήνες.

-Σε απόσταση µόλις 8 χλµ. από το Άργος, θα συναντήσετε την Αρχαία Τίρυνθα, την καλύτερα σωζόµενη µυκηναϊκή ακρόπολη με πολύ σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα.

-Ένα άλλο σημαντικό τοπόσημο της πόλης του Άργους είναι και το αρχαίο θέατρο που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή.

-Το εντυπωσιακότερο σημείο της πόλης του Άργους είναι η πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπροστά στον καθεδρικό ναό της πόλης. Ο ναός χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα ενώ στην πλατεία έχουν γίνει εκτεταμένες αναπλάσεις που εστιάζουν στο νερό και το πράσινο.

-Άλλο αξιόλογο κτήριο είναι το Παλιό Δημαρχείο. Ένα νεοκλασικό διώροφο κτήριο του 19ου αιώνα που θεμελιώθηκε επί Καποδίστρια.

-Αξίζει να επισκεφτείτε και τους Στρατώνες του Καποδίστρια, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το δημοτικό θέατρο και το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας αναδιαμόρφωσε το παλιό οθωμανικό παζάρι σε ένα κτιριακό συγκρότημα για τους στρατώνες του Ιππικού.

-Για το τέλος αφήνουμε δύο εξαιρετικές επιλογές για φαγητό: O Κότρος (2752 044054) σερβίρει ωραίες παραδοσιακές συνταγές όπως γκόγκες, βρασμένες και σουρωμένες με καμένο βούτυρο και τριμμένη μυζήθρα αλλά φυσικά και ποικιλία σε κρεατικά. Η διάσημη Σπηλιά (27510 62300) στον δρόμο ανάμεσα σε Άργος και Μύλους, μετρά πάνω από 50 χρόνια ζωής με διάσημες συνταγές όπως το κοτόπουλο σχάρας με τη μυστική σάλτσα.

Πηγή: travel.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ